Τα λάθη, τις καθυστερήσεις, τις αβλεψίες από τα στελέχη της κρατικής μηχανής που εάν είχαν αποφευχθεί ίσως η φονική πυρκαγιά στο Μάτι να μην είχε τέτοια αποτελέσματα, επισημαίνει βήμα βήμα στην πολυσέλιδη πρόταση του ο εισαγγελέας προς το δικαστικό συμβούλιο.

Ο κ. Γιώργος Πολυκράτης στην ογκωδέστατη πρόταση που διαβιβάζει στο δικαστικό συμβούλιο, ζητεί την παραπομπή 27 κατηγορουμένων κάνοντας μνεία στους χειρισμούς που κατά την κρίση του οδήγησαν στην τραγική κατάληξη εκείνης της ημέρας της 23ης Ιουλίου. «Ο χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς προσδιορίστηκε από στις 16:15 έως τις 16:30, β) ο χρόνος, που καταγράφηκε η πυρκαγιά σε κάμερα ασφαλείας οικίας της περιοχής, ήταν στις 16:35 και γ) η αναγγελία του περιστατικού στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ./Ε.Σ.Κ.Ε. έγινε στις 16:41, ήτοι είχε ήδη παρέλθει χρόνος (μεταξύ 26 και 11 λεπτών) από την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέχρι την ώρα αναγγελίας της στο Πυροσβεστικό Σώμα», αναφέρει ο εισαγγελέας. Αυτή είναι η πρώτη καθυστέρηση, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, στην οποία προστέθηκε ακόμη η αργοπορία περίπου μίας ώρας στον χρόνο που δόθηκε η εντολή για γενική επιφυλακή της Πυροσβεστικής.

ΕΛΛΑΔΑ 12.10.2021 16:02Πυρκαγιά στο Μάτι: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη των Δούρου, Ψινάκη και Κολοκούρη Πυρκαγιά στο Μάτι: Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη των Δούρου, Ψινάκη και Κολοκούρη

Καθυστέρηση μίας ώρας

«Στις 17:30, μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή Νταού Πεντέλης, διατάχθηκε από το Ε.Σ.Κ.Ε. γενική επιφυλακή για την δύναμη όλων των Υπηρεσιών του Π.Σ., πλην όμως η ως άνω ενέργεια ήταν απρόσφορη, καθώς είχε ήδη παρέλθει μία τουλάχιστον ώρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς».

Στην πρότασή του ο κ. Πολυχρόνης αναφέρεται στη νεοσύστατη υπηρεσία με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΣμηΕΑ - drones), η οποία, όπως υπογραμμίζει, «έμεινε επιχειρησιακά ανεκμετάλλευτη την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, ενώ η χρήση τους θα μπορούσε να παράσχει στο Ε.Σ.Κ.Ε. απευθείας εικόνες από τον τόπο της πυρκαγιάς, καθώς και σημαντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την συμπεριφορά της πυρκαγιάς, τον τρόπο εξάπλωσής της και άλλα δεδομένα, που θα συνέβαλαν στην λήψη ορθών επιχειρησιακά αποφάσεων».

Ελλείψεις σε πυροσβεστικά οχήματα

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, άλλο ένα μελανό σημείο ήταν το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκονταν μόνο 13 πυροσβεστικά οχήματα. «Από την ώρα αναγγελίας της πυρκαγιάς (16:41) μέχρι και 18:20, όταν δηλαδή το μέτωπο της πυρκαγιάς πέρασε σε διάφορα σημεία την Λ. Μαραθώνος με κατεύθυνση προς το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστικών υδροφόρων οχημάτων του Π.Σ., που επιχειρούσαν στην περιοχή, ήταν μόνο δεκατρία (13), χωρίς μάλιστα να υπάρξει παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στον οικισμό Μάτι»

Ελλείψεις και στα εναέρια μέσα

Ένα μόνο ελικόπτερο επιχειρούσε τα πρώτα 20 λεπτά στο Μάτι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ενώ ένα ακόμη εκείνα τα κρίσιμα λεπτά εξετράπη και αντί να κατευθυνθεί στην Πεντέλη έσπευσε προς την Motor Oil, στην περιοχή της Κινέτας.

Κανένα σχέδιο διάσωσης ανθρώπων

«Κατόπιν κλήσεων στο 199 από πολίτες, οι οποίοι ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά για ανθρώπους, που κινδύνευε η ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά στους οικισμούς Νέος Βουτζάς, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνεις των κινδυνευόντων ατόμων για την διάσωσή τους, οι τηλεφωνητές - χειριστές του 199 δεν ενήργησαν προς διάσωση των ατόμων που κινδύνευαν από την πυρκαγιά, αλλά διαβίβαζαν τα περιστατικά αυτά στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αφενός δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα, αφετέρου δεν διέθεταν γνώσεις και μέσα, για να προβούν σε διάσωση ατόμων από πυρκαγιά» αναφέρει ο εισαγγελέας, σημειώνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως αυτό της επικοινωνίας με το 199.

«Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, θα έχουν καεί όλα εμείς, είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό. Χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τι λέτε τώρα;», και ο χειριστής - τηλεφωνητής του «199» απάντησε: «Σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» και μία γυναίκα του απάντησε: «Όχι ρε παιδιά, αφού έχω μωρό δεκατριών μηνών και πώς θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω, κάντε κάτι». Ακολούθως, στις 18:15:36, ο χειριστής - τηλεφωνητής του «199», αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για την διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικία, διαβιβάζει το συμβάν στο Κ.Ε.Π.Π. αναφέροντας: «Ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο να βοηθήσει; τα δικά μας σβήνουν» και το Κ.Ε.Π.Π. απαντά: «Ναι παιδιά, όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο. Έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας αναφέρει: «Αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το εκατό να πάει ένα περιπολικό; αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο εκατό;»

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Δίνει τη μάχη της ζωής της στο νοσοκομείο

Σεισμός Κρήτη - Βίντεο: Η στιγμή που έντρομοι οι πολίτες πετάγονται στους δρόμους

Κακοκαιρία Μπαλλος - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Τηλεδιάσκεψη Στυλιανίδη με Περιφερειάρχες