Καταδίκη του «ρατσιστικού καθεστώτος» που είχε εγκαθιδρύσει το Βέλγιο στο Κογκό περιείχε ομιλία του βασιλιά της χώρας Φίλιππου, ο οποίος επισκέπτεται την πρώην αποικία της χώρας που είχε υποφέρει πολλαπλά.
«Το καθεστώς ήταν άνισο, αδικαιολόγητο αφ’εαυτό, στιγματισμένο από τον πατερναλισμό, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό», είπε ο βασιλιάς σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο του Κονγκό.
Συνέχισε λέγοντας ότι «επιβεβαιώνω τη βαθιά μου θλίψη για αυτά τα εγκλήματα του παρελθόντος».
Είναι η πρώτη επίσκεψη του βασιλιά του Βελγίου στην πρώην αποικία της χώρας, όπου πολλοί παραμένουν οργισμένοι επειδή το Βέλγιο δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για δεκαετίες βάναυσης κυριαρχίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι φόνοι, ο λιμός και οι ασθένειες στοίχισαν τη ζωή έως και σε 10 εκατομμύρια Κονγκολέζους στη διάρκεια της κυριαρχίας του Βελγίου από το 1885 ως το 1960, αφού ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β’ διεκδίκησε το Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό ως προσωπικό του φέουδο.
Οι θηριωδίες δεν είχαν τέλος. Χωριά που δεν συνέλεγαν αρκετό καουτσούκ ήταν, για παράδειγμα, υποχρεωμένα να παραδίδουν στη θέση του ακρωτηριασμένα χέρια!
Το 2020, ο Φίλιππος έγινε ο πρώτος βέλγος αξιωματούχος που εξέφρασε μεταμέλεια για «τον πόνο και την ταπείνωση» που βίωσε το Κονγκό, όμως δεν ζήτησε συγγνώμη.
Πάντως ο πρόεδρος του Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι και πολλοί πολιτικοί υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την επίσκεψη, όπως και μερικοί κάτοικοι που ελπίζουν ότι θα φέρει επενδύσεις και νέο ενδιαφέρον για τη σύγκρουση που μαίνεται στις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς επέστρεψε μια μάσκα του λαού των Σούκου, που χρησιμοποιούνταν σε τελετές μύησης, στο Εθνικό Μουσείο του Κονγκό ως «επ’ αόριστον δάνειο». Η μάσκα βρισκόταν για δεκαετίες στο Βασιλικό Μουσείο του Βελγίου για την Κεντρική Αφρική.
Κλείσιμο
Είναι ένα από τα δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα που άρπαξαν οι βελγικές αρχές κατά την αποικιοκρατία.
«Είμαι εδώ για να σας επιστρέψω αυτό το εξαιρετικό έργο για να μπορέσουν οι Κονγκολέζοι να το ανακαλύψουν και να το θαυμάσουν», δήλωσε ο Φίλιππος ενώ βρισκόταν δίπλα στον Τσισεκέντι.
Στην πράξη είναι ένα «δάνειο επ’αόριστον» καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει τον δανεισμό αντικειμένων που ανήκουν σε ομοσπονδιακή συλλογή.
Ο βασιλιάς έφθασε την Τρίτη με τη σύζυγό του, τη βασίλισσα Ματθίλδη, και τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρο για μια επίσκεψη διάρκειας μιας εβδομάδας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα:
«Η αντικατασκοπεία δεν έχει νόημα, τα επιτελεία είναι ελβετικό τυρί», εξερράγη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Πυροβόλησε τη σύζυγό του στο στήθος με την καραμπίνα - Τι λέει η ιατροδικαστική έκθεση για την 59χρονη στη Δράμα
Έπεσαν οι υπογραφές για το καζίνο στο Ελληνικό – Επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ
Κλείσιμο Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr