Ρεπορτάζ της DW στην Άλμα Άτα, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, όπου οι κάτοικοι σχηματίζουν ουρές για να προμηθευτούν ψωμί και κανείς δεν αφήνει τη σειρά του ακόμα και αν ακούγονται πυροβολισμοί

Παρότι η κατάσταση στην Άλμα Άτα την πρώην πρωτεύουσα του Καζακστάν έχει σταθεροποιηθεί σχετικά μετά τις αιματηρές ταραχές των τελευταίων ημερών, κάθε τόσο πέφτουν πυροβολισμοί. Τα βράδια πυκνή ομίχλη τυλίγει την πόλη. Προέρχεται από τις εκρήξεις που ακούγονται σε διαφορετικές συνοικίες της πόλης και κάποτε συνοδεύονται από γαλάζιες και γκρι αστραπές.

Στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας ο κόσμος αρχίζει να βγαίνει και πάλι από τα σπίτια του. Πολλοί πηγαίνουν μέχρι το παντοπωλείο της γειτονιάς για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Έτσι κι αλλιώς τα μεγάλα καταστήματα και σουπερμάρκετ παραμένουν κλειστά.

Όπως παρατηρεί ο παντοπώλης Ασκάρ Τζερμέκοφ, τις τελευταίες μέρες ο κόσμος αγοράζει κυρίως ψωμί και ζυμαρικά. «Πριν ανοίξω το δικό μου κατάστημα, θα περιμένω κι εγώ στην ουρά στον φούρνο για να πάρω ψωμί», λέει ο Ασκάρ Τζερμέκοφ. «Αν τα καταφέρω, παίρνω ακόμα και 50 καρβέλια. Εγώ συνήθως ανοίγω στις εννιά και ήδη κατά τις δέκα δεν έχει μείνει τίποτα, ούτε γάλα και ζυμαρικά. Οι αρτοποιοί μπορεί να εργάζονται κανονικά, αλλά οι οδηγοί φοβούνται και δεν μεταφέρουν το ψωμί στα καταστήματα».

«Πρέπει να βοηθήσουν όλοι»

Κι όμως, οι κάτοικοι της Άλμα Άτα φαίνεται ότι βρίσκουν το ψωμί που χρειάζονται. Ίσως βοηθάει ότι διαθέτουν ψωμί ακόμη και τα μικρά, συνοικιακά ταχυφαγεία που μέχρι τώρα πουλούσαν μόνο σαβάρμα και πιτάκια σάμσα, τα παραδοσιακά γρήγορα φαγητά της κεντρικής Ασίας. Κάποιοι μαγειρεύουν μόνοι τους φαγητά με επιρροές από την κουζίνα του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν ή των Ουϊγούρων, τα μεταφέρουν με το αυτοκίνητο σε κεντρικά σημεία και τα μοιράζουν δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. «Ο κόσμος δυσκολεύεται και πρέπει να βοηθήσουμε, όλοι μαζί», λέει η ιδιοκτήτρια ενός φούρνου που δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά της. «Μόλις άκουσα ότι υπάρχουν προβλήματα, άρχισα να ξυπνάω πιο νωρίς για να ζυμώσω κι εγώ όσο ψωμί μπορώ. Αλλά δίνω μόνο ένα καρβέλι στον καθένα για να πάρουν όλοι από λίγο».

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle