Η τράπεζα εξετάζει τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της και σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου

Την έξοδό της από την Τουρκία εξετάζει η HSBC στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων περικοπής των δαπανών μεταδίδει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τράπεζα επιδιώκει επίσης να πωλήσει ή να περιορίσει δραστικά τις δραστηριότητές της και σε άλλες αγορές όπου διαθέτει επιχειρήσεις μικρής κλίμακας, όπως η Αρμενία, το Ομάν αλλά και η χώρα μας.

Εκπρόσωπος της HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η HSBC θα επιδιώξει να πουλήσει τις τραπεζικές της δραστηριότητες στην Τουρκία εφόσον βρει κάποιο εγχώριο αγοραστή, ενώ δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Ενδεχόμενη αποχώρηση της τράπεζας από την Τουρκία, όπου λειτουργεί από το 1990, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες εξόδους της που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια.

Η HSBC έχει ήδη μειώσει την παρουσία της από 315 υποκαταστήματα και περίπου 6.000 υπαλλήλους το 2013 σε περίπου 80 υποκαταστήματα και 2.000 υπαλλήλους τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η Τουρκία υπήρξε προβληματική χώρα για την HSBC τα τελευταία χρόνια, καθώς η μεταβλητότητα της λίρας και τα οικονομικά προβλήματα έχουν πλήξει τις αποδόσεις της, με την τράπεζα να καταγράφει αύξηση των αναμενόμενων ζημιών από δάνεια στην ετήσια έκθεση του 2018.

Η κρίση συναλλάγματος του 2018 έριξε την τιμή της λίρας κατά σχεδόν 30%, οδηγώντας σε μια σύντομη αλλά έντονη ύφεση στην τουρκική οικονομία που ώθησε την Άγκυρα να ασκήσει πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα με μια σειρά νέων κανόνων που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση του νομίσματος και την έναρξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο προσωρινός γενικός διευθυντής της HSBC, Noel Quinn, αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα περικοπής του κόστους κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας και της παρουσίασης της νέας στρατηγικής της στις 18 Φεβρουαρίου.

Ο Quinn είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του CEO της τράπεζας υπό την προεδρία του Mark Tucker, ωστόσο η θέση θα μπορούσε να καταλήξει και σε κάποιον εξωτερικό υποψήφιο.