Ρίμα Χασάν: Η Γαλλοπαλαιστίνια ακτιβίστρια του Madleen, στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας

«Μάθαμε και διαλύσαμε όλες τις λέξεις για να φτιάξουμε μία: δικαιοσύνη». Με κεντρικό του σύνθημα ένα στίχο του Μαχμούντ Νταρουίς, του μεγάλου ποιητή της Παλαιστίνης και σπουδαίου εκπρόσωπου της σύγχρονης αραβικής λογοτεχνίας, ανοίγει στις 4, 5, 6 Ιουλίου 2025 τις πύλες του το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας στο Πάρκο Γουδή.

Όπως γίνεται φανερό ήδη από την επιλογή του βασικού συνθήματος, η Δικαιοσύνη αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνονται αρκετές συζητήσεις και εκδηλώσεις του φετινού Αντιρατσιστικού. «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη, τους πνιγμένους πρόσφυγες της Πύλου, τους μετανάστες/τριες που υφίστανται καθημερινά το ρατσισμό και τη βία, τους αδικοχαμένους των Τεμπών. Δικαιοσύνη για κάθε θύμα διακρίσεων και καταπίεσης» αναφέρουν μέλη του μεγαλύτερου και μακροβιότερου αυτοοργανωμένου φεστιβάλ της Αθήνας. Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, ηλεκτρισμένες συναυλίες, ενδιαφέρουσες προβολές και εκθέσεις, γλέντια μέχρι πρωίας και μια δελεαστική γκάμα πολυεθνικών γεύσεων περιμένουν το Σαββατοκύριακο όσους και όσες βρεθούν στο Πάρκο Γουδή. Αναλυτικά το πρόγραμμα στη σελίδα του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας, στο antiracistfestivla.gr

Η Γαλλοπαλαιστίνια ευρωβουλεύτρια, οι Αμερικανίδες guests και πολλές ακόμη διεθνείς παρουσίες 

Πλάι στα πολιτιστικά και το μουσικά events το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας είναι γνωστό στις επισκέπτριες και τους επισκέπτες του για τις -ουκ ολίγες φορές φλογερές- συζητήσεις που διοργανώνει πάνω σε καυτά θέματα της πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας -συχνά με καλεσμένες και καλεσμένους από το εξωτερικό. Φέτος ξεχωρίζει η παρουσία της Ρίμα Χασάν (Rima Hassan), από τη Γαλλία, και των Sacajawea «Saki» Hall και Edget Betru από τις ΗΠΑ.Τη διεθνή διάσταση του καταλόγου των ομιλητών στις συζητήσεις του 26ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας ενισχύουν επιπλέον με την παρουσία τους ο Βραζιλιάνος ακτιβιστής Θιάγκο Αβίλα (συλληφθείς του Madleen), η Παλαιστίνια δικηγόρος Zeina Jalla, η Τυνήσια ακτιβίστρια Samar Tlili από το Sumud Convoy, ο Σέρβος φοιτητής Viktor Radu από το κίνημα για το σιδηροδρομικό έγκλημα του Νόβι Σαντ, η τρανς ακτιβίστρια Olivia Cambell από το Trans legal clinic της Μεγάλης Βρετανίας.

Λίγα λόγια για τη Ρίμα Χασάν

Η 33χρονη Ρίμα Χασάν, ευρωβουλεύτρια της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), μέλος του Freedom Flotilla Coalition, συμμετείχε στο ιστιοφόρο Madleen -αυτό στο οποίο επέβαινε και η Γκρέτα Τούνμπεργκ- που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, συνελήφθη στα διεθνή ύδατα με τους υπόλοιπους ακτιβιστές και ακτιβίστριες από ισραηλινούς κομάντος, κρατήθηκε παράνομα και τελικά απελάθηκε στη Γαλλία, όπου ζει από τα 9 της χρόνια. Γεννημένη το 1992 σε παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο, έξω από το Χαλέπι της Συρίας, κατάφερε να πάρει τη γαλλική υπηκοότητα στα 18 της, να σπουδάσει νομικά, να δραστηριοποιηθεί ενεργά σε κινήσεις υπεράσπισης προσφύγων και στο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και να εκλεγεί ευρωβουλεύτρια σε ηλικία μόλις 32 ετών.

Info: Η Ρίμα Χασάν συμμετέχει στη συζήτηση «Η απάντηση των κινημάτων στην κούρσα των εξοπλισμών και την πολεμική οικονομία», την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 στις 7.30 μ.μ., στο Πάρκο Γουδή

Η Sacajawea Saki Hall

Το who is who των Sacajawea «Saki» Hall και Edget Betru

Οι πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ δύσκολα περνούν απαρατήρητοι. Στρατός και Εθνοφρουρά στους δρόμους του Λος Άντζελες, συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών, μαζικές περικοπές στη δημόσια χρηματοδότηση, επιθέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση και πολιτική καταστολής στις φιλοπαλαιστινιακές φωνές, στο κυβερνητικό στόχαστρο οι ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες, αποσύρσεις από κρίσιμες διεθνείς συμφωνίες για την κλιματική κρίση, φορολογικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των ισχυρών. Πώς απαντούν οι αφροαμερικανικές κοινότητες σε αυτό το ζοφερό πλέγμα ακροδεξιών πολιτικών που εμπνέεται από την ιδεολογία της "λευκής υπεροχής" και ποιο ρόλο διαδραματίζουν οι γυναίκες του Μαύρου Απελευθερωτικού Κινήματος; Απαντούν οι καλεσμένες του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – δύο Αφροαμερικανίδες στην πρώτη γραμμή των κινημάτων αντίστασης.

Η Sacajawea "saki" Hall, Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια και φεμινίστρια, δρα ενεργά για πάνω από 20 χρόνια στο πεδίο της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των μαύρων κοινοτήτων. Γεννήθηκε στη Lower East Side της Νέας Υόρκης και μετεγκαταστάθηκε στο Τζάκσον του Μισισιπή, όπου ζει μόνιμα. Η Cooperation Jackson, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, αποτελεί διεθνές παράδειγμα κοινοτικού εγχειρήματος στηριγμένου σε τοπικό, συμμετοχικό μοντέλο οικονομίας που αναπτύσσεται μέσα από συνεταιριστικές επιχειρήσεις και γη ελεγχόμενη από την κοινότητα. Φτιάχτηκε από ακτιβιστές του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων.

Η Edget Betru είναι Αφροαμερικανίδα δικηγόρος και ακτιβίστρια με έντονη δράση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Συμμετέχει ενεργά ως οργανώτρια και σύμβουλος σε πολλούς συνεργατικές προσπάθειες παρέχοντας σε κοινοτικά δίκτυα, όπως το People’ s Network for Land &?Liberation, νομική υποστήριξη.

Info: Οι Sacajawea «Saki» Hall και Edget Betruμιλούν στη συζήτηση «Εμπειρίες γυναικών του Μαύρου Απελευθερωτικού Κινήματος στις ΗΠΑ» την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025, στις 7.30 μ.μ., στο Πάρκο Γουδή

Η Edget Betru

Ιστορίες Μετανάστευσης, (Μετα)Κίνησης και Αντίστασης

Το φετινό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ περιλαμβάνει και κύκλο ιστορικών συζητήσεων, που άνοιξε με τον πολυπληθή περίπατο στα προσφυγικά της Νίκαιας. Στο επίκεντρο τίθενται ζητήματα όπως το ποιος έχει θέση στην ιστορία, ποιοι είναι οι άνθρωποι που «στερούνται φωνής» στην επίσημη ιστοριογραφία, πώς διαμορφώνεται η συλλογική μνήμη και αν συνδέεται η εμπειρία της μετακίνησης με τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο του κύκλου οργανώνονται τρεις συζητήσεις.

«Ο ρόλος των προσφύγων και της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης στη συγκρότηση του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος» | Παρασκευή 4 Ιουλίου 7:30 μ.μ. Συζήτηση με τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο, συγγραφέα του βιβλίου «Ελληνικός κομμουνισμός: Μια διεθνική ιστορία (1912-1974)», εκδόσεις Αντίποδες.

«1922-2025: μετακίνηση, εγκατάσταση, κρατική πολιτική» | Σάββατο 5 Ιουλίου, 7:30 μ.μ.

Συζήτηση με την Όλγα Λαφαζάνη (κοινωνική γεωγράφος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου) και την Ελένη Κυραμαργιού (ιστορικός, κύρια ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών). Η Όλγα Λαφαζάνη και η Νέλλη Καμπούρη έχουν επιμεληθεί τον υπό έκδοση συλλογικό τόμο «Οριακές Αντιστάσεις. Προς μια κριτική προσέγγιση της μετανάστευση», εκδόσεις Αντίποδες. Η Ελένη Κυραμαργιού είναι συγγραφέας του βιβλίου «Δραπετσώνα 1922-1967: Ένας κόσμος στην άκρη του κόσμου», εκδόσεις Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών

«Οι προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας και το ΕΑΜ» | Κυριακή 6 Ιουλίου 7:30 μ.μ.

Συζήτηση με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, συγγραφέα των βιβλίων «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα»,  «Δεκεμβριανά 1944. H μάχη της Αθήνας» και «Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής». Όλα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των συζητήσεων στο antiracistfestival.gr εδώ

Οι κεντρικές συζητήσεις του 26ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας

Διαβάστε ακόμη

Σκάνδαλο χωρίς τέλος στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα τον φοβερίσω εγώ» - Στο «φως» νέοι διάλογοι διαπλοκής

2377b05a-2b18-408d-b24f-de133fcf9972.jpg

Ζέστη, αναμονή και υποσχέσεις για τους επιβάτες των ΜΜΜ στην Αθήνα: Στα... λόγια η αναβάθμιση

2963f7b6-b134-4083-9a6d-f34d659b669c.jpg

Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο

faffeac7-278d-4aaa-ae4e-0314da121b0b.jpg

Ο αλλεργικός στην κάθε εξουσία, Πάνος Βλάχος

1e38c45f-1ed7-4689-9a92-83ec76d7fff5.jpg