Ρούλα Πισπιρίγκου: Στον εισαγγελέα οι ιατροδικαστές και ο παθολογοανατόμος που ενεπλάκησαν στην υπόθεση – Για τι ερευνώνται

Την παρασκηνιακή κόντρα μεταξύ ιατροδικαστών έφερε στο προσκήνιο η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου και η πολύκροτη δίκη που ολοκληρώθηκε χτες, με την επιβολή ποινής δις ισοβίων για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Πρόκειται για τους τέσσερις ιατροδικαστές συν τον παθολογοανατόμο (Αγγελική Τσιόλα, Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη, Ουρανία Δημακοπούλου και Εμμανουήλ Αγαπητός), οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση και που υποστήριξαν τα παθολογικά αίτια για τον θάνατο των παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 19.03.2025 08:13Βασίλης Καλογήρου: «Τέτοιες μέρες σε κράτησα στην αγκαλιά μου, τώρα είσαι στην αγκαλιά της Παναγίας» - Η νέα ανάρτηση της μητέρας του

Στον εισαγγελέα οι ιατροδικαστές και ο παθολογοανατόμος

Οι ίδιοι παραπέμπονται στην εισαγγελία, ώστε να εξεταστεί αν πρέπει να διωχθούν ποινικά για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, όπως κρίνεται η ιατροδικαστική τους έκθεση.

Το αδίκημα που θα διερευνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι αυτό της «ψευδούς κατάθεσης», αλλά δεν αποκλείεται αν προκύψουν στοιχεία, να αντιμετωπίσουν και άλλες κατηγορίες.

«Η κατηγορούμενη προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματά της βρήκε πρόσφορο έδαφος στον κύκλο των ιατροδικαστών», είπε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, κάνοντας λόγο και για ευθύνες από πλευράς τους.

«Ιατροδικαστές που όπως αποδεικνύεται δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους, που δεν εγκύπτουν με σοβαρότητα στο αντικείμενο της μελέτης τους για να ανακαλύψουν την αιτία θανάτου τριών παιδιών. Δεν παραδέχθηκαν καν εδώ ότι έκαναν λάθος. Επέμεναν στην ίδια άποψη. Άλλοι εκτέθηκαν αναιρώντας δημόσια την αρχική, σωστή τους άποψη, αποδεχόμενοι άλλη άποψη στη συνέχεια», είπε η εισαγγελέας.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι ιατροδικαστές

«Το να κάνει ένας άνθρωπος λάθος ή να έχει λάθος εκτίμηση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε πλεκτάνη», λέει από τη μεριά του ο δικηγόρος Κώστας Ντάλτας.

«Νομίζω ότι η εισαγγελέας έκανε μια τεκμηριωμένη πρόταση, μια πρόταση που συμβαδίζει με την κοινή λογική, με την ιατροδικαστική λογική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ακριβώς έτσι», σημειώνει από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρίας, μιλώντας στο MEGA.

«Το γεγονός ένας ιατροδικαστής να σφάλει κάποια στιγμή είναι μέσα στα πλαίσια. Το να επιμείνει στο λάθος, εκεί δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά και προφανώς για αυτόν τον λόγο κινήθηκε όλη αυτή η διαδικασία η οποία κινήθηκε στο συγκεκριμένο δικαστήριο, που εύχομαι οι συνάδελφοι να μπορέσουν να αποδείξουν γιατί αυτή η επιμονή στο λάθος», τονίζει.

Όπως λέει ο ίδιος: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που έγινε, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει η συγκεκριμένη πρόταση να αποτελέσει τμήμα της διδασκαλίας των νέων ιατροδικαστών στην Ελλάδα. Το πρόβλημα εδώ ήταν ότι όλοι οι γιατροί είχαν αντιληφθεί, είχε αντιληφθεί όλος ο κόσμος, και εμείς ακόμα ήμασταν στον κόσμο μας;».

Διαβάστε ακόμη

Στελέχη από την αγορά και fast track προσλήψεις: Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει τον ΟΣΕ λιγότερο... δημόσιο

c661275e-7f24-4455-ae88-f10e441767b2.jpg

Γιατί κινδυνεύουν οι ασθενείς στη χώρα μας να χάσουν την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα

0c3e0a08-4f05-4947-a905-ad7bd6720dda.jpg

Επιχείρηση … αντεπίθεσης από την κυβέρνηση: Τι απαντά στην αντιπολίτευση για τον Τριαντόπουλο και ποιες κινήσεις δρομολογεί

7fab0d0c-47a7-49c1-b1f5-17ea1cfe469c.jpg

Η επιστολή Τριαντόπουλου που (όλως περιέργως) βολεύει το Μαξίμου, η συναίνεση που θέλει ο Βενιζέλος και οι πωλήσεις του CVC στην Κύπρο

ea4ec54f-553c-4664-90fd-a74adcd03130.jpg