Η Ρωσία χαρακτήρισε τη Δευτέρα «πολύ θετική» την αναχώρηση από την Ουκρανία ενός πρώτου πλοίου φορτωμένου με δημητριακά, σύμφωνα με τους όρους των συμφωνιών που συνήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη για να επιτραπεί η επανάληψη των εξαγωγών του Κιέβου, παρά την επίθεση της Μόσχας.

Η αναχώρηση αυτού του πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού είναι «πολύ θετική, μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα» των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

«Ας ελπίσουμε ότι οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν από όλα τα μέρη και ότι οι μηχανισμοί θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας χαρακτήρισε εξάλλου «σημαντικό πρώτο βήμα» την αναχώρηση του εν λόγω πλοίου και κάλεσε τη Μόσχα να μην «εργαλειοποιεί τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων».

«Τα πλοία αυτά πρέπει να έχουν ασφαλή διέλευση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί ο ρωσικός βομβαρδισμός του λιμανιού της Οδησσού», αναφέρει η Τρας σε δήλωσή της στο Twitter. «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν μπορεί αληθινά να μετριάσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, που έχει δημιουργήσει, είναι τερματίζοντας τη βάναυση εισβολή του στην Ουκρανία».

Ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε σήμερα πως το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού στο πλαίσιο της τετραμερούς συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών θα διέλθει αύριο, Τρίτη, από τον Βόσπορο μεταφέροντας ουκρανικό αραβόσιτο στο Λίβανο.

Ο Κουμπράκοφ δήλωσε, μιλώντας στη τηλεόραση, πως η Ουκρανία θα αρχίσει διαβουλεύσεις για να προσπαθήσει να ανοίξει το λιμάνι του Μικολάιφ, εφόσον τηρηθεί πλήρως η συμφωνία για τα σιτηρά.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ