100 ΙΧ και τα υπόλοιπα ποδήλατα, στο 1,5 εκ. ευρώ τα κονδύλια που διατέθηκαν

Την δυναμική του παρουσία στην αγορά της ηλεκτροκίνησης, συνεχίζει το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», μέσω του οποίου έχουν ήδη επιδοτηθεί περί τα 1.400 οχήματα και έχουν απορροφηθεί κονδύλια 1,5 εκατ. ευρώ μέσα σε 30 ώρες από την ενεργοποίηση της πλατφόρμας.

«Τα ποδήλατα αποτελούν το 80% αυτών των οχημάτων. Διότι στα ποδήλατα δίνουμε ισχυρότερες επιδοτήσεις και γιατί έχουν αλλάξει και τα πρότυπα της κοινωνίας, ιδίως της νέας γενιάς, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα θέματα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Μέχρι το τέλος του έτους έχουν προβλεφθεί κονδύλια 45 εκ. ευρώ ενώ για την περίοδο 2020-2021, σχεδιάζεται να διατεθούν συνολικά 100 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το μεγάλο ενδιαφέρον που αναπτύσσεται για τα ποδήλατα, ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε «ήταν η έκπληξη για ορισμένους – όχι όμως για μένα, διότι το είχα πει πολλές φορές». Τα ποδήλατα, σημείωσε, αποτελούν το 80% αυτών των οχημάτων. «Διότι σε αυτά δίνουμε ισχυρότερες επιδοτήσεις και γιατί έχουν αλλάξει και τα πρότυπα της κοινωνίας, ιδίως της νέας γενιάς, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα θέματα. Αυτό είναι μια απάντηση σε όσους έλεγαν ότι είναι ένα πρόγραμμα για τις ελίτ. Δεν είναι για τις ελίτ. Είναι για το λαό και πιο πολύ για τη νεολαία».

Επιπλέον, έχουν επιδοτηθεί μέσα σε 30 ώρες πάνω από 100 Ι.Χ. αυτοκίνητα. Αυτό θα πρέπει να αντιπαραβάλλεται με τα 3-4 τελευταία χρόνια που κυκλοφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα και μέσα σε αυτά έχουν πουληθεί μόνο μερικές εκατοντάδες. «Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα ξεκινάει δυναμικά, διότι δίνουμε πολύ ισχυρά κίνητρα στα φθηνότερα αυτοκίνητα. Για ένα αυτοκίνητο μέχρι 30.000 ευρώ, μπορεί κανείς να πάρει επιδότηση έως 6.000 ευρώ».