Ο Γ. Ζαββός προσδοκά η συμφωνία να κλείσει περί τα μέσα Μαρτίου και το πρόγραμμα, με διάρκεια 18 μηνών, να οδηγήσει σε νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 30-32 δισ.

Γκάζι πατά η κυβέρνηση για τη θεσμοθέτηση του «Ηρακλή ΙΙ», τη δεύτερη φάση του προγράμματος που διευκολύνει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Μετά την επιτυχία που σημείωσε το αρχικό πρόγραμμα με τιτλοποιήσεις περίπου 32 δισ. και 11,5 δισ. εγγυήσεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να εγκριθεί το ταχύτερο και το δεύτερο σχήμα του προγράμματος.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι επιδιώξεις των τραπεζών, όπως άλλωστε προέκυψε στην πρόσφατη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των Alpha Βank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τον «Ηρακλή ΙΙ» στο Eurogroup. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης στους εταίρους ότι θα προχωρήσει στον «Ηρακλή ΙΙ» ώστε να μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που άφησε η κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις και στο ΕuroWorking Group, με την ελληνική πλευρά να παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία σε τεχνικό επίπεδο, τα οποία διασφαλίζουν ότι οι προδιαγραφές του «Ηρακλή ΙΙ» είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε και για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, μέτρο στο οποίο επιμένουν ιδιαίτερα οι θεσμοί, αλλά αποδεικνύεται σύνθετο και δύσκολο, καθώς απαιτεί την έκδοση μεγάλου αριθμού κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Πάντως από μέρα σε μέρα αναμένονται και οι αιτήσεις της Εθνικής για τη συναλλαγή Frontier, με την κατάθεσή τους να σηματοδοτεί την εξάντληση των εγγυήσεων του «Ηρακλή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός είναι ήδη σε συζητήσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για το μοντέλο λειτουργίας του «Ηρακλή ΙΙ». Αυτή την εβδομάδα απέστειλαν στο ΥΠΟΙΚ παρατηρήσεις και τεχνικές προτάσεις βελτίωσης των λειτουργιών του δύο συστημικές τράπεζες, ενώ αναμένονται και οι προτάσεις των υπολοίπων. Για το θέμα του «Ηρακλή ΙΙ» και τις τελευταίες εξελίξεις θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην προγραμματισμένη επίσκεψή τους στην Αθήνα, που ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει μέχρι την άλλη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι η διαπραγμάτευση για τον «Ηρακλή ΙΙ» θα ολοκληρωθεί σε 2-2,5 μήνες καθώς διευκολύνει η ύπαρξη προηγούμενου με τον πρώτο «Ηρακλή». Ο κ. Ζαββός προσδοκά η συμφωνία να κλείσει περί τα μέσα Μαρτίου και το νεο πρόγραμμα, με διάρκεια 18 μηνών, να οδηγήσει σε νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 30-32 δισ. ευρώ παρέχοντας συνολικές εγγυήσεις ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ. Καλύτερος πελάτης του «Ηρακλή ΙΙ» αναμένεται να είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σχεδιάζει τιτλοποίηση ύψους 13 δισ. ευρώ που θα βασιστεί στις κρατικές εγγυήσεις που παρέχονται από το σχήμα.

Η έγκριση του «Ηρακλή ΙΙ» στέλνει μήνυμα εξυγίανσης και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποκτά τις βάσεις μιας νέας αφετηρίας, απαλλαγμένο από τη βαριά κληρονομιά που άφησε η κρίση. Εκτός όμως από το θετικό μήνυμα που στέλνει η έγκριση του «Ηρακλή ΙΙ» για τις τράπεζες, στις αγορές η έγκριση θα είναι μια εξέλιξη με ειδικό βάρος στη σχέση της χώρας με τους θεσμούς, καθώς επιβεβαιώνει έμπρακτα τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία, χώρα που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω του σημαντικού αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνουν το τραπεζικό της σύστημα, έχει προχωρήσει σε ανάλογα με σχήματα μέχρι σήμερα τέσσερις φορές. Με τις τρεις μείωσε τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 73 δισ. ευρώ και τώρα προχωρεί στο τέταρτο σχήμα, με στόχο να τιτλοποιήσει ακόμη 20 δισ. προβληματικά δάνεια.

Διαβάστε ακόμη:

Εθνική Ασφαλιστική: Σενάρια επί σεναρίων για μια πώληση που άργησε έξι χρόνια

Ενέργεια: Ανοίγουν οι μπίζνες για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Έλον Μασκ: Ζητά συμβουλές για το πως να «ξοδέψει» την αμύθητη περιουσία του