Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό και την τελική απόφαση θα λάβουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές

Κατά του να ανοίξει ο τουρισμός ψήφισαν σε ποσοστό 67% οι κάτοικοι στο Νησί του Πάσχα, που είναι αποκομμένοι εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, απέχει 3.700 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής και έχει περίπου 10.000 κατοίκους.

Είναι νησί της Πολυνησίας και αποτελεί επαρχία της Χιλής.

Οι κάτοικοι του Ράπα Νούι, αρχική ονομασία νησιού, εκλήθησαν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα: «Θέλετε να ανοίξουμε το νησί τον Ιανουάριο;». Όπως ανακοινώθηκε, το «όχι» κέρδισε με 649 ψήφους, έναντι 320 για το «ναι».

Μόνο 972 άνθρωποι συμμετείχαν στην ψηφοφορία, λιγότερο από το 20% των κατοίκων που είχαν κληθεί στις κάλπες.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό και την τελική απόφαση θα λάβουν οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Βαλπαραΐσο, στην οποία υπάγεται το Νησί του Πάσχα, ή το υπουργείο Υγείας, το οποίο ακόμη δεν έχει διευκρινίσει αν θα δεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα δεν έχουν δει τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020, όταν επιβλήθηκε στη Χιλή κατάσταση εξαίρεσης και υιοθετήθηκαν υγειονομικοί περιορισμοί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Από την αρχή της πανδημίας στη Χιλή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,6 εκατ. κρούσματα και περισσότεροι από 36.000 θάνατοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών, το νησί του Πάσχα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής οκτώ κρούσματα κορωνοϊού και κανένα από τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ δεν έχουν υπάρξει θάνατοι εξαιτίας του.

Το 73,1% των κατοίκων έχουν ανοσοποιηθεί κατά του κορωνοϊού, όμως το ιατρικό κέντρο που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού Χάνγκα Ρόα δεν διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας. Εξάλλου, πριν από έναν μήνα είχε σταλεί από τη Χιλή ένα ασθενοφόρο, το μοναδικό που υπάρχει στο νησί, προκειμένου να μπορεί να μεταφέρει ασθενείς με κορωνοϊό.

«Τα έσοδα του νησιού προέρχονται από την τουριστική βιομηχανία. Είναι η πηγή της οικονομίας», εξήγησε ο Σαλβαδόρ Ατάν, αντιπρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μάου Χενούα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του ανοίγματος του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Η διορατικότητα και η ηγεσία της Φώφης Γεννηματά θα λείψουν

Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος, τουρισμός και ΕΝΦΙΑ «στήριξαν» τα κρατικά έσοδα στο 9μηνο

Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα μετά από τις δηλώσεις για τους 10 πρεσβευτές