Τα στελέχη των δύο συστημικών τραπεζών εργάζονται πυρετωδώς – κόντρα στην πανδημία – για να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες

Σε Πειραιώς και Εθνική περνά η Alpha Bank τη «σκυτάλη» των τιτλοποιήσεων, με τα στελέχη των δύο συστημικών τραπεζών να εργάζονται πυρετωδώς – κόντρα στην πανδημία – για να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες, που θα «ξεκλειδώσουν» την παροχή εγγύησης από τον «Ηρακλή».

Όπως τόνισε στην πρόσφατη ενημέρωση των επενδυτών, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, η τράπεζα κινείται με… φουλ τις μηχανές, προκειμένου οι τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ, να έχουν ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για δύο projects:

Όσον αφορά στην ΕΤΕ, το project Frontier είναι, επίσης, σε διαδικασία υλοποίησης, με την διοίκηση της τράπεζας να δίνει περισσότερες πληροφορίες σήμερα, Πέμπτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου. Στην περασμένη γενική συνέλευση των μετόχων, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Παύλος Μυλωνάς, είχε αναφερθεί στην εξυγίανση του ισολογισμού, με περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογραμμίζοντας πως η προσέγγιση των επενδυτών για την τιτλοποίηση Frontier θα ξεκινούσε στις αρχές του β’ εξαμήνου 2020. Κατόπιν αυτής, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 15%.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank

Η Alpha Bank επιταχύνει την υλοποίηση της συναλλαγής τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων Galaxy, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού της σχεδίου, που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2019. Η συναλλαγή Galaxy απαρτίζεται από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion, Galaxy II και Galaxy IV, συνολικής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα υπέβαλε αίτηση υπαγωγής – βάσει του ν.4649/2019 – στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής», για την ένταξη των τιτλοποιήσεων Orion και Galaxy ΙΙ, λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και 5,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 3,04 δισ. ευρώ. Η αίτηση για το Galaxy IV θα ακολουθήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.