Του Αντώνη Παντινάκη

Αγαπημένη για τους μαθητές και τους εργαζόμενους (για όσους τέλος πάντων έχουν ακόμα το προνόμιο να δουλεύουν 5νθήμερο, μια και μεσολαβεί Σαββατοκύριακο).

Ιερή για τους θρησκευόμενους: Περιφορά επιταφίου και κορύφωση του θείου δράματος για τους Χριστιανούς, μέρα αργίας και συνάθροισης για προσευχή των Μουσουλμάνων.

Απ’ το 2016 κι έκτοτε, η Παρασκευή (η τελευταία του Νοέμβρη συγκεκριμένα) έγινε στη χώρα μας συνώνυμο της… (υπερ)κατανάλωσης, φέροντας αυστηρά και μόνο μία απόχρωση: Μαύρο!

Όλα στο… μαύρο λοιπόν, λες και τζογάρουμε!

Κι εκεί που τις 364 (υπόλοιπες) ημέρες του χρόνου μας κυνηγά η “μαύρη κι άραχνη” μοίρα μας, έρχεται τούτη εδώ η Παρασκευή, η αυριανή, για να περάσουμε στην αντεπίθεση: Εμπρός για το κυνήγι της “Μαύρης Παρασκευής” ή… ολότελα του “Μαύρου Νοέμβρη” (έχουμε προσφορές σε διάφορα μαγαζιά από τις αρχές του μήνα), κατ’ αντιδιαστολή με το “Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη”.

Τα χέρια στις τσέπες και μπροστά από τις οθόνες και τα πληκτρολόγια κινητών και υπολογιστών, αντίστοιχα. Και βουρ…

Το ξενόφερτο, για την ακρίβεια αμερικανόφερτο… έθιμο θα “γιορτάσει” αύριο την τέταρτη χρονιά εφαρμογής του στην Ελλάδα. Απ’ τα χαράματα, θα σχηματιστούν ουρές έξω από πολυκαταστήματα: Νέοι, μεσήλικες, ενεργοί άνεργοι! Πώς γίνεται όταν είναι να πάμε για δουλειά στο λιόφυτο; Ε, καμία σχέση…

Και με το που ανοίξουν οι πόρτες όλες και όλοι μέσα. Κι όποιος προλάβει, πρόλαβε!