Οι 11 start ups της 4ης θεματικής εκδήλωσης με τίτλο «Το μέλλον των τροφίμων: Πως η τεχνολογία αλλάζει τα συστήματα παραγωγής», οι λύσεις τις οποίες προτείνουν, οι βιομηχανίες που έχουν προσκληθεί

Βιομηχανίες από τον κλάδο των τροφίμων, αλλά και από αυτόν των καλλυντικών έχουν προσκληθεί να δώσουν το παρών στη νέα διαδικτυακή συνάντηση της πρωτοβουλίας Innovation Ready του ΣΕΒ με θέμα της τις Agrofood Technologies και με την συμμετοχή 11 ακόμα ελληνικών start ups, οι οποίες θα αναζητήσουν ευκαιρίες συνεργασιών μέσα από την αυτοπαρουσίαση τους.

Πρόκειται για τον 4ο κύκλο του Innovation Ready -σε διάστημα μερικών μόνο μηνών- στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΣΕΒ για την ενίσχυση της καινοτομίας και τη διασύνδεση του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιριών με τις βιομηχανίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και με όσους ενδιαφέρονται να εξελίξουν την παραγωγή τους με την έξυπνη χρήση της τεχνολογίας, όπως και με την ερευνητική κοινότητα, με αντικείμενο αυτή την φορά τις Agro Business.

Η τέταρτη θεματική εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον των τροφίμων: Πως η τεχνολογία αλλάζει τα συστήματα παραγωγής» (8 Ιουλίου 2021) απευθύνεται ως επί το πλείστον σε ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων, ωστόσο δεν θα απουσιάσουν οι βιομηχανίες καλλυντικών, που χρησιμοποιούν αρωματικά φυτά για να παρασκευάσουν πολλά από τα προϊόντα τους και γενικά αναζητούν πρώτες ύλες προς επεξεργασία από την χλωρίδα του τόπου…

Στις τεχνολογικές λύσεις που θα προταθούν από τους επικεφαλής των 11 start ups, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, η Προηγμένη Έξυπνη Ρομποτική (Airbots) και η ολιστική εφαρμογή του Smart Agriculture 4.0 για την μείωση κόστους (π.χ. ελαχιστοποίηση δαπανηρών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, νερού και ενέργειας) και αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της συγκομιδής.

Επίσης, υπάρχει πλατφόρμα αυτοματισμού (Agritrack) που στοχεύει στη μείωση της πολυπλοκότητας, στη βελτιστοποίηση της ιχνηλασιμότητας και στον έλεγχο ποιότητας των τροφίμων σε πραγματικό χρόνο ή σε άλλες περιπτώσεις η δημιουργία δικτύου αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η διασύνδεση παραγωγών/μικροκαλιεργητών με αγοραστές, λύσεις για παράταση της διάρκειας ζωής των φρέσκων τροφίμων, ιχνηλασιμότητα DNA σε τρόφιμα/ καλλυντικά, η ενεργοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην γεωργία κ.α.

Οι 11 start ups του κύκλου Innovation Ready Agrofood Technologies –που αποτελούν ταυτόχρονα ισάριθμες ευκαιρίες επιχειρηματικής επένδυσης- είναι οι:

1. Advanced Intelligent Robotics (Airbots), 2.Agritrack, 3.Centaur Technologies, 4.City Crop Automated Indoor Farming, 5.Wikifarmer, 6.Plasma GroupΙΝΝ/ NCSR “Demokritos”, 7.Biocos, 8.EdenCore, 9.Mobase, 10.Natural Food Additives, 11.Institute of Biosciences & Applications/ NCSR “Demokritos”.

Ορισμένες εξ αυτών έχουν χρηματοδοτηθεί, ήδη, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από funds και μετρούν αρκετούς μήνες «ζωής» και οι περισσότερες αναζητούν νέα κεφάλαια για να αναπτύξουν τα τεχνολογικά προϊόντα και τα λογισμικά τους.

Maritime 4.0 και Smart Cities, προσεχώς…

Στις προηγούμενες τρεις κλειστές διαδικτυακές συναντήσεις (13.11.2020, 1.2.2021 και 26.5.2021), στελέχη αρκετών εκ των 33 start ups οι οποίες έλαβαν μέρος δήλωσαν ότι έχουν γίνει δέκτες ενδιαφέροντος ή και προτάσεων για νέες συνεργασίες.

Η νέα δράση του Συνδέσμου άρχισε με θέμα Βιοιατρικές τεχνολογίες του αύριο σήμερα, συνεχίσθηκε με τις λύσεις Industry 4.0 και Νέες τεχνολογίες και Καινοτόμες λύσεις στην Ενέργεια και την Κυκλική Οικονομία και τώρα σειρά παίρνουν οι Agrofood Technologies.

Παράλληλα, προγραμματίζονται οι επόμενοι κύκλοι εκδηλώσεων Innovation Ready με θέματα Maritime 4.0 και Smart Cities.

Βασική φιλοσοφία του προγράμματος αποτελεί η αύξηση της καινοτομικής ικανότητας για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και όπως τονίζεται εκ μέρους των υπευθύνων του, δίνει δυο δυνατότητες:

• Της συμμετοχής στη σύζευξη βιομηχανίας με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα για την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής και ψηφιακών λύσεων της βιομηχανίας στις οποίες έχουν επενδύσει Κεφάλαια Επιχειρηματικού Κινδύνου (VCs) μέσω του Equifund.

• Του εντοπισμού και της εκμετάλλευσης επιχειρηματικών ευκαιριών, αξιοποιώντας τεχνολογίες σε προβιομηχανικό και σε ώριμο στάδιο που αναζητούν τρόπους εισόδου στην αγορά.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Εκτόξευση 170% στα μικτά κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων στο πρώτο πεντάμηνο του 2021

Mouzenidis Travel: Πώς βρέθηκε σε αδιέξοδο – Η αίτηση εξυγίανσης και η δύσκολη επόμενη ημέρα

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της ΕΕ ο πρωθυπουργός – Στο επίκεντρο η ανάκαμψη από την πανδημία