Τα πλήγματα που εντοπίζονται – Τι ζητάει ο ΣΕΔΗΚ

Να μπει τέλος στη «σφαγή» των ελαιοπαραγωγών που εδώ και πολλά χρόνια συντελείται μέσα από τα κοινοτικά καθεστώτα των αγροτικών ενισχύσεων, την ώρα που επωφελούνται τα… βαμβάκια και τα καπνά(!), απαιτεί με τεκμηριωμένα στοιχεία, από την κυβέρνηση, η διοίκηση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, μέσω υπομνήματος που φέρει το όνομα του προέδρου του ΣΕΔΗΚ και δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη.

Το υπόμνημα καταλήγει μεν με τις προτάσεις του φορέα, αρχίζει δε, όμως, με την υπογράμμιση των σοβαρών πληγμάτων που δέχτηκε ο κλάδος της ελαιοκομίας από την ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Τα πλήγματα

Αναλυτικότερα, με βάση αυτά τα πλήγματα που εντοπίζει ο ΣΕΔΗΚ:

«Θαρραλέα στρατηγική»

Σύμφωνα με το υπόμνημα, «η χώρα μας πρέπει να χαράξει μια θαρραλέα “ελληνική ελαιοκομική στρατηγική”». Και συνεχίζει αναφέροντας πως αυτή η πολιτική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Οι ελαιώνες της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, όπου καλύπτουν το 25% της επιφάνειας του νησιού και το 70% της γεωργικής γης του, λειτουργούν ως ένα φυσικό δάσος, που με το αειθαλές φύλλωμά τους αποτελούν ένα μόνιμο και ανέξοδο απορροφητήρα CO2, που λειτουργεί σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης.

Οι ελαιώνες, ιδίως αυτοί των επικλινών περιοχών, φιλοξενούν στο φύλλωμά τους αλλά και στη φυσική βλάστηση που φύεται στις αναβαθμίδες και τα πυκνά και επιμήκη (λόγω του καθεστώτος των μικρο-ιδιοκτησιών) κτηματικά όριά τους πολυάριθμα είδη χλωρίδας και πανίδας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διατήρηση της “βιοποικιλότητας”.

Ωστόσο, το υψηλότερο κόστος καλλιέργειας και η χαμηλή παραγωγικότητα των παραδοσιακών ελαιώνων οδηγεί σε συνεχή εγκατάλειψη και ακαλλιέργειά τους. Έτσι, αυτοί που δεν καλλιεργούνται καταλαμβάνονται από ζιζάνια που λειτουργούν ως προσάναμμα για την καταστροφή τους από πυρκαγιές, με οδυνηρές συνέπειες στο περιβάλλον, το κλίμα και τη διάβρωση του εδάφους! Αντίθετα, όσοι καλλιεργούνται αποφεύγουν τις πυρκαγιές και συνεχίζουν να διατηρούνται.

- Τα προϊόντα των ελαιώνων, ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, με τα μέσα και συστήματα που σήμερα παράγονται, διαθέτουν διεθνώς αναγνωρισμένη με πολυάριθμες έγκυρες επιστημονικές μελέτες ύψιστη υγιεινή και διατροφική αξία και κατά συνέπεια συμβάλουν σημαντικά στην υγιεινή και ασφαλή διατροφή, αποτελώντας βασικά όπλα της στρατηγικής “από το χωράφι στο τραπέζι”».

Τι ζητάει ο ΣΕΔΗΚ

Και το υπόμνημα καταλήγει με τις εξής προτάσεις για τη νέα ΚΑΠ:

Και καταλήγει προτείνοντας στο πλαίσιο της εθνικής ελαϊκής πολιτικής: «Η διάθεση του ελαιολάδου θα πρέπει να εξυγιανθεί με θέσπιση μέτρων για τη διάθεση του χύμα με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, αλλά και υποστηρικτικών μέτρων για τη δημιουργία μεγάλων βιώσιμων μονάδων τυποποίησης και εξαγωγών.

Πηγή : Nέα Κρήτη