Σεισμός ανοιχτά των Φιλιατρών: Προληπτική εκκένωση κτιρίων - Τι λένε σεισμολόγοι

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ηλεία ο ισχυρός σεισμόςτων 5,7 Ρίχτερ, ανοιχτά των Φιλιατρών, με έρευνες για τυχόν ζημιές να είναι σε εξέλιξη, ενώ οι σεισμολόγοι για την ώρα εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

«Κλιμάκια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και μηχανικών της αντιπεριφέρειας Ηλείας έχουν ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα από την διπλή σεισμική δόνηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 29.03.2024 09:16 Ισχυροί σεισμοί με διαφορά 1 λεπτού στο Ιόνιο: Τα πρώτα στοιχεία - Αισθητοί και στην Αττική

Προληπτική εκκένωση δημόσιων κτιρίων

Επίσης, είπε ότι «ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ πήραμε την απόφαση για την προληπτική εκκένωση δημοσίων κτιρίων, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολιτών, όπως το κτίριο της περιφερειακής ενότητας στον Πύργο και το κτίριο των δικαστηρίων».

Έκλεισαν σχολεία

Ακόμη, ανέφερε ότι «οι μαθητές των σχολείων αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στα προαύλια και έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή, ώστε να μην λειτουργήσουν σήμερα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τυχόν ζημιές από τους σεισμούς, ενώ μηχανικοί του δήμου έχουν μεταβεί στα σχολεία, προκειμένου να ελέγξουν τα κτίρια».

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον ισχυρό σεισμό - Τι αναφέρουν Λέκκας και Παπαδόπουλος

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως: «Ήταν ένας σεισμός μέσα στον θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Βεβαίως, έγινε εντονότατα αισθητός σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, όχι μόνο στη Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά στη Ζάκυνθο, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Τρίπολη ακόμα και στην Κορινθία».

«Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό που όμως δεν μας δημιουργεί απολύτως καμία ανησυχία δεδομένου ότι είναι στον θαλάσσιο χώρο και δεν υπάρχουν κοντινές κατοικημένες περιοχές», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Παράλληλα, και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτιμά πως: 

«Ευτυχώς βρισκόμαστε σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένες περιοχές […] έχει δώσει σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως από τώρα την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα χρειαστούμε χρόνο να δούμε περισσότερα στοιχεία […] Βεβαίως, υπάρχει σεισμός, υπάρχει η μετασεισμική ακολουθία ήδη σε εξέλιξη και θα πρέπει να την παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Μετασεισμοί 

Ο ισχυρότερος σεισμός ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε 14 Χλμ. ανατολικά των Στροφάδων. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 21,4 χλμ.

Ο δεύτερος σεισμός είχε σημειωθεί λίγα δευτερόλεπτα πριν και, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν 4,5 Ρίχτερ.

Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

Μετά τον μεγάλο σεισμό, έχουν σημειωθεί άλλοι πέντε μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο στα 3,5 Ρίχτερ.

Μετασεισμοί

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Ισχυροί σεισμοί με διαφορά 1 λεπτού στο Ιόνιο: Τα πρώτα στοιχεία - Αισθητοί και στην Αττική

9d24b466-8ad8-4ae7-85d7-7de08be9c554.jpg

Καραμανλής για Τέμπη: Φέρτε μου ένα χαρτί που να λέει ότι θα γινόταν δυστύχημα - Είμαι στη διάθεση των Αρχών

d4b47a17-a1f9-442e-bef7-85d38dc6d4e5.jpg

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική - «Μούδιαζε το χέρι του και είχε τάση για εμετό»

cb7e2554-492d-4b5a-afcc-d2e5cf265348.jpg

Διεστραμμένες φόνισσες των στρατοπέδων συγκέντρωσης: Η Νυφίτσα και η Μισητή Ελίζαμπεθ

a81c8c2f-414b-4325-9c22-30eab61ece25.jpg