“Το πολιτικό σύστημα έμεινε μετεξεταστέο και τώρα είναι αυτό που δίνει εξετάσεις στις τωρινές και επόμενες γενιές Ελλήνων”. Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Μάξιμος Σενετάκης, εξηγώντας ότι “είμαστε η πρώτη γενιά Ελλήνων που τα παιδιά μαθαίνουν λιγότερα γράμματα από τους γονείς”.

Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως το αρνητικό αποτέλεσμα συνέβη σε μια περίοδο που γνώση αναδεικνύεται στον σημαντικότερο συντελεστή ισχύος και που από τη μάχη για το ανθρώπινο κεφάλαιο θα αναδειχθούν οι νέοι γίγαντες του σύμπαντος, αλλά και οι νέοι περιφερειακοί παίκτες.

Με τα νέα δεδομένα λοιπόν που δημιουργούνται παγκοσμίως το ερώτημα για το πολιτικό σύστημα είναι “αν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να δώσει τη μάχη αυτή; Ή αν θα συνεχίσουμε να σπαταλάμε αλόγιστα το ανθρώπινο μας κεφάλαιο; Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στην Ιστορία και τις επόμενες γενιές”, είπε ο κ. Σενετάκης, ο οποίος αξιολογώντας το νομοσχέδιο, τόνισε:

“Είναι η πρώτη σοβαρή απόπειρα μετά από χρόνια, να μπούμε με αξιώσεις στη μεγάλη σύγκρουση που έχουμε μπροστά μας. Είναι η πρώτη σοβαρή απόπειρα να ξαναπιάσουμε το νόημα της φράσης που έλεγαν οι παλαιότεροι: ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!!! Δεν ήταν μια πατρική συμβουλή. Ήταν μια κραυγή! Μια κραυγή επίγνωσης των δυσκολιών που από παιδιά οι Έλληνες αντιμετώπιζαν και του μοναδικού τρόπου να τις υπερβούν.

Ήταν όμως και κάτι ανώτερο! Ήταν ο όρος εθνικής επιβίωσης. Ήταν παραλλαγμένο το αφήγημα του κρυφού σχολειού που κράτησε ζωντανή την εθνική μας ταυτότητα και άσβεστο τον πόθο της λευτεριάς. Γιατί η γνώση λευτερώνει και λυτρώνει!”