Το μεσημέτι της Δευτέρας (15:00) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη Θεσσαλονίκης) θα γίνει η κηδεία του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, αρχιτέκτονα, ζωγράφου και συγγραφέα Δημήτρη Φατούρου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Στην κηδεία θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω covid-19.

Ο Δημήτρης Φατούρος διετέλεσε πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από το 1983 έως το 1988, και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Ιούλιο του 1994. Το 1990 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Αριστεράς, αλλά έχασε για ελάχιστες ψήφους από τον Ντίνο Κοσμόπουλο.

Το συγγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου περιλαμβάνει 17 βιβλία: δοκίμια για την αρχιτκετονική, αλλά ενίοτε την τέχνη και την ποίηση, μονογραφίες, και βιβλία μαθημάτων συστηματικής θεωρίας της αρχιτεκτονικής, σε ένα εύρος χρόνου από το 1952 ως το 2009. Επίσης έχουν εκδοθεί τέσσερεις ποιητικές συλλογές του. Το εικαστικό του έργο περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, επιτοίχια ανάγλυφα και σκηνικά, που πρόσφατα ανακίνησαν την προσοχή των κριτικών με εκδόσεις και αναδρομική έκθεση (ΜΙΕΤ 2018).