Χωρίς να απαντούν στο ερώτημα γιατί αναζητούν προστασία στο άρθρο 86 που είχαν βάλει στο στόχαστρο οι βουλευτές του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος αναμένεται σήμερα να δώσουν μάχη για να μην αρθεί η ασυλία του Παύλου Πολάκη.

Πρόκειται για εισήγηση της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής προς την Ολομέλεια για δύο δικογραφίες: την παράνομη ηχογράφηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τη συκοφαντική δυσφήμιση στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην Κουμουνδούρου μιλούν ανοιχτά για πολιτική δίωξη και δηλώνουν ότι αν χρειαστεί στη συζήτηση θα παρέμβει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί σε θέση άμυνας σε μία σειρά υποθέσεων όπου μπορεί να δεχθεί αντεπίθεση για τα όσα έκανε όταν είχε την εξουσία. Τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 που οδήγησαν στους περιορισμούς στις αναλήψεις και η υπόθεση Novartis αποτελούν δύο κορυφαίες περιπτώσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να εμφανίσουν τον Παύλο Πολάκη ως στόχο ενός σχεδίου για την πολιτική του εξόντωση γιατί μιλούσε για τα σκάνδαλα της ΝΔ. Σκάνδαλα που δεν κατάφερε βέβαια να αποδείξει την περίοδο από το 2015 μέχρι το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο Αλέξης Τσίπρας πάρει τον λόγο θα διευρύνει το μέτωπο της επίθεσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Επίσης θα ασκήσει κριτική στις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, εγγράφοντας έτσι μία υποσημείωση και για το θέμα της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσει.

Επιπλέον, θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για την αποφυλάκιση του Κορκονέα, παραβλέποντας προφανώς πως έγινε με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε εσπευσμένα πριν τις εκλογές η δική του κυβέρνηση. Για τη συγκεκριμένη «μάχη» έχουν δοθεί και σχετικές οδηγίες προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνουν στα ΜΜΕ.