Σιδηρόδρομος: Απεργίες μηχανοδηγών για εκδικητικές απολύσεις στην Hellenic Train
Στο επίκεντρο νέων καταγγελιών σιδηροδρομικών για απολύσεις ακόμα και καρκινοπαθών μηχανοδηγών που απέχουν ελάχιστο χρόνο από την συνταξιοδότησή τους βρίσκεται η Hellenic Train.
Η παράταξη της «Συνεξέλιξης» κάνει λόγο για εκδικητικές απολύσεις σημειώνοντας ότι βρέθηκαν εκτός εταιρείας εργαζόμενοι με 42 χρόνια προϋπηρεσίας, εκ των οποίων κάποιοι ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, είχαν υποβληθεί σε σοβαρές ιατρικές επεμβάσεις, ή αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, ενώ ένας εξ αυτών ήθελε μόλις ένα μήνα προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 26.08.2025 10:20 Συναγερμός στην Καισαριανή: Βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο σε κάδο απορριμμάτων – Από χειροβομβίδα έως βλήματα όλμωνΕλλάδα | 26.08.2025 10:41Μπούκαραν σε αποθήκη διαμερισμάτων AirBnB για να κλέψουν - Μαχαίρωσαν τον υπεύθυνο, όταν τους αντιλήφθηκε
Οι προϊστάμενοί τους μάλιστα φέρεται να δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη αξιολόγησης, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι που είχαν επιστρέψει από αναρρωτικές άδειες ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους μέσα σε οκτώ ημέρες. Πηγές της εταιρείας, με τις οποίες επικοινώνησε το ethnos.gr επεσήμαναν ότι η Ηellenic Train είναι ιδιωτική εταιρεία προσθέτοντας ότι οι απολύσεις αποφασίστηκαν βάσει αξιολογήσεων.
Από την πλευρά τους πηγές των μηχανοδηγών επιμένουν πως όχι μόνο δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση από τους προισταμένους τους, αλλά ούτε και κάποια προειδοποίηση των ενδιαφερομένων για πιθανά προβλήματα στην απόδοσή τους. Όπως καταγγέλλεται από το σωματείο "Συνεξέλιξη", μέσα στον Αύγουστο η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις τριών μηχανοδηγών με 42 χρόνια προϋπηρεσίας.
Βάσει της καταγγελίας, η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση:
- Καρκινοπαθούς μηχανοδηγού με 42 χρόνια εργασίας που επιπλέον είχε υποβληθεί σε 3 χειρουργικές επεμβάσεις τον τελευταίο χρόνο
- Μηχανοδηγού με 42 χρόνια υπηρεσίας που υπεβλήθη σε αγγειοπλαστική τον Απρίλιο του 2025
- Μηχανοδηγού με 42 χρόνια εμπειρίας που τον τελευταίο χρόνο έκανε αγγειοπλαστική και εγχείριση για την αντιμετώπιση άλλων σοβαρών προβλημάτων
Στο ίδιο διάστημα έχουν απολυθεί επίσης δύο διοικητικοί υπάλληλοι και ένας τεχνίτης, ενώ ορισμένα μεσαία στελέχη έχουν αποχωρήσει με εθελουσία τους τελευταίους μήνες. Να σημειωθεί ότι η 15ετής σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση το 2022 με την εταιρεία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας σε αντίθεση με την αρχική σύμβαση. Περιλαμβάνει ωστόσο προστατευτικές διατάξεις για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.
Ως απάντηση στις απολύσεις αυτές, οι μηχανοδηγοί αποφάσισαν την προκήρυξη δύο 24ωρων απεργιών το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ έχουν ήδη προσφύγει στο ΣΕΠΕ για την υπερεργασία και ετοιμάζουν εκστρατεία ενημέρωσης του επιβατικού κοινού.
«Οι απολύσεις εργαζομένων στην Hellenic Train δημιουργούν ένα περιβάλλον ανασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας καθώς η εταιρεία εργαλειοποιεί τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια για να απολύει όπως διαδίδουν οι πηγές της «όποιον θέλει –όποτε θέλει. Η Hellenic Train εκμεταλλεύεται και την σιωπή της κυβέρνησης για τις απολύσεις, με το υπουργείο Μεταφορών να κωφεύει για τις μεθόδους που εφαρμόζει μια εταιρεία που επιδοτείται με 50 εκ. ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η απάντηση μας απέναντι στις απολύσεις πρέπει να είναι και θα είναι συνολική και συλλογική», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Πηγές των μηχανοδηγών μάλιστα σημειώνουν πως αν και η εταιρία επικαλείται ότι είναι ιδιωτική και ως τέτοια μπορεί να προχωρεί σε λύσεις των συμβάσεων, όταν έρχεται η ώρα των αποζημιώσεων «μεταμορφώνεται» σε ΔΕΚΟ: «Η αποζημίωση στον μηχανοδηγό με 42 χρόνια υπηρεσίας ορίστηκε σε 15.000 ευρώ με την Hellenic Train να ισχυρίζεται ότι είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας που χρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά καλώντας τη διοίκηση της εταιρείας να παρουσιάσει έστω και μία αξιολόγηση για όσους απολύθηκαν.
Διαβάστε ακόμηΤα «διπλά χτυπήματα» του Ισραήλ: Από τη Συρία και το Ιράκ στη Γάζα, μια τακτική που σπέρνει θάνατο

Καφέ νερό, παλιό δίκτυο και μηνύσεις: Ο δήμαρχος Πάτμου απαντάει στις φήμες

Οδοντωτός: Βλάβες και κατολισθήσεις εκτροχιάζουν τα δρομολόγια - Επιβάτες εγκλωβισμένοι, αρμόδιοι αλληλοκατηγορούνται

Κροάτης Aquaman κράτησε την αναπνοή του για 29 λεπτά κάτω από το νερό και διέλυσε το ρεκόρ Γκίνες