Τέλος στη χωματερή της Σίφνου αλλά και στο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα γι΄αυτήν βάζει ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο νησί, στη θέση «Βορεινή», ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου. Παράλληλα με συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, του δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δρομολογείται η αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) καθώς και η ολοκληρωμένη εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης.

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, για τη Σίφνο, η χώρα μας πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ύπαρξη ΧΑΔΑ και με τη σημερινή έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ, η ανεξέλεγκτη χωματερή καταργείται όπως και το αντίστοιχο κοινοτικό πρόστιμο. Ο σχεδιασμός για το νησί προβλέπει παράλληλα και την απόκτηση Πράσινου Σημείου, χώρους διαλογής απορριμμάτων, μεταφόρτωσης, όπως και εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης.

«Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Η έναρξη λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Σίφνο είναι πολύ σημαντική, διότι παύει η λειτουργία του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)! Όπως συνηθίζουμε να λέμε στο υπουργείο, τα πρόστιμα της ντροπής», στην Κομισιόν για τους ΧΑΔΑ οφείλουμε να τα εκμηδενίσουμε και αυτό πράττουμε με καθημερινές μας ενέργειες, έχοντας ως στρατηγικό ορόσημο τα τέλη του 2022 για την οριστική τους εξάλειψη», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, δήλωσε: «Έγινε ένα μεγάλο βήμα για το νησί μας. Βέβαια, τόσο για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ όσο και για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σίφνο υπάρχουν ακόμη πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν».