Συλλαλητήρια για Τέμπη: Η Ελλάδα έστειλε ηχηρό μήνυμα μνήμης και διαμαρτυρίας

Τα επεισόδια που συνέβησαν δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν το μήνυμα των μεγαλειωδών συγκεντρώσεων, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (28/2) σε κάθε γωνία  της Ελλάδας για τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 συνανθρώπων μας. Ο κόσμος άκουγε με προσοχή και σε αρκετές περιπτώσεις με τα μάτια βουρκωμένα τους συγγενείς των θυμάτων, που περιέγραφαν τους τοίχους, που βρίσκουν μπροστά τους στην προσπάθεια τους να αποδοθεί Δικαιοσύνη στη μνήμη των αγαπημένων μας.

Στο σύνθημα «Ήταν όλα τους παιδιά μας» αποτυπώνεται μεστά το γεγονός ότι καθένας και η καθεμία από αυτούς που έδωσαν το παρών στις διαδηλώσεις, μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση της Μάρθης, της Φραντσέσκας, του Γεράσιμου, του Νικήτα, της Ιφιγένειας,  της Ελπίδας, του Κρίστιαν, που σκοτώθηκαν, επειδή επιβιβάστηκαν σε ένα μέσο, που τους είχαν διαβεβαιώσει ότι είναι ασφαλές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 28.02.2025 22:39 Πώς κατέγραψε το ethnos.gr τις συγκεντρώσεις σε Σύνταγμα και Θεσσαλονίκη για τα Τέμπη – Λεπτό προς λεπτό οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσειςΕλλάδα | 28.02.2025 20:55 Λαοθάλασσα με αίτημα δικαιοσύνη για τα θύματα στα Τέμπη «έπνιξε» τους δρόμους της Αθήνας - Δείτε βίντεο από drone

Οι διαδηλωτές απαιτούν ανάληψη ευθυνών 

Η επιλογή των διαδηλωτών να επιστρέψουν στην Πλατεία Συντάγματος μετά τη διάλυση της συγκέντρωσης, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, τα γιούχα όποτε ακουγόταν το όνομα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και το σύνθημα «κυβέρνηση δολοφόνων» αναμφίβολα θα προβληματίσει την κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές δεν φαίνονται σίγουρα πεισμένοι ότι έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Στέκονται στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων, απαιτούν λογοδοσία και ανάληψη ευθυνών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

Χωρίς προηγούμενο η συμμετοχή στην συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος 

Η συμμετοχή στη συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Όλοι οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας ήταν γεμάτοι από διαδηλωτές. Η εφαρμογή που ανέπτυξε το iMed υπολόγισε ότι περίπου 427.314 άνθρωποι έδωσαν το παρών, φωνάζοντας για δικαιοσύνη.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από το 1974, υπολογίζοντας τους διαδηλωτές σε 1 με 1,5 εκατ. «Διακόσια ογδόντα στρέμματα δρόμων και πλατειών, κάπου 15 χιλιόμετρα μήκους, με πυκνότητες από ασφυκτικές στο Σύνταγμα των 5 ατόμων/τμ έως πιό αραιές των 2 ατόμων/τμ. Ένα εκατομμύριο κόσμος. Και…συμπληρωνόταν. Ώρα δέκα και μισή μιλιούνια ανέβαιναν και ώρα μία, όταν κόσμος έφευγε προς Ομόνοια και Μοναστηράκι κόσμος ερχόταν με αναλογία 1/3 και 1/4 , το ίδιο και στους σταθμούς του Μετρό. Επομένως, αυτός ο στατικός αριθμός του ενός εκατομμυρίου περίπου, μπορεί να είναι και ενάμιση που δεν μπορεί να μετρηθεί», έγραψε χαρακτηριστικά.

Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο χιλιομέτρων

Ατελείωτο ποτάμι ανθρώπων κάθε ηλικίας κατέκλυσε το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στους συγγενείς των θυμάτων.

Αρκετά περισσότερα από 200.000 άτομα βρέθηκαν στη συγκέντρωση, στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τον κόσμο να ξεκινάει από το ύψος του πανεπιστημίου, στην οδό Εγνατία και να φτάνει στο ύψος της οδού Αντιγονιδών.

Τα κεντρικά συνθήματα «δεν έχω οξυγόνο» και «ή κέρδη τους ή οι ζωές μας» ακουγόταν συχνά κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αλλά και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό. Νέα παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, με δάκρυα στα μάτια, κρατούσαν πανό, πλακάτ αλλά και φωτογραφίες των θυμάτων της τραγωδίας.

Σε θερμά χειροκροτήματα η Ελένη Βασσάρα, μητέρα θυματος, τόνισε από το βήμα «το πένθος των οικογενειών των θυμάτων γίνεται πένθος όλης της χώρας. Αγωνιζόμαστε, για να φωνάξουμε ότι οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο». «Αυτό που συνέβη δεν ήταν ατύχημα. Ήταν έγκλημα με συγκεκριμένους υπεύθυνος. Τους είχαμε προειδοποιήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Τσακλίδης, συγγενής θύματος και εργαζόμενος στους σιδηροδρόμους. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων και των ηλικιών των θυμάτων και την τήρηση ενός λεπτού σιγή.

«Βουβός» πόνος στη Λάρισα

Πρωτόγνωρες εικόνες στην πόλη της Λάρισας. Πότε άλλοτε η πόλη δεν έχει συγκεντρώσει τόσες χιλιάδες σε συλλαλητήριο. Όλοι ζητούν δικαίωση για τα θύματα των Τεμπών. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν συγγενείς θυμάτων, εκπρόσωποι μαθητών, φορέων και συλλόγων της πόλης, ζητώντας να μην συγκαλυφθεί η αλήθεια.

Ηχηρός ο παλμός και στην Πάτρα

Πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η μεγάλη συγκέντρωση στη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με κυρίαρχο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, η οποία είναι κατάμεστη από κόσμο, όπως και οι γειτονικοί δρόμοι.

«Βούλιαξαν» Χανιά και Ηράκλειο από κόσμο

Μεγαλειώδεις είναι οι συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά. Χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας στο Ηράκλειο και στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά για να υψώσουν την φωνή τους για δικαιοσύνη.

Πρωτοφανείς οι εικόνες και για το νησί της Λήμνου

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στο λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο, με το νησί των 17.000 κατοίκων να συρρέει σύσσωμο στην πρωτεύουσα με κεντρικό σύνθημα το «δεν έχω οξυγόνο», σε πρωτοφανείς εικόνες για τον τόπο.

Μαζική συγκέντρωση στον Πύργο

Μαζική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, στον Πύργο, όπως μαρτυρούν οι λήψεις του Patrisnews από drones.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές εκτιμάται ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων, φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, που φώναξαν συνθήματα για δικαιοσύνη και ζήτησαν να μην ξεχαστεί ποτέ η τραγωδία.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Σύρο

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μιαούλη, στη Σύρο, μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο το οποίο είχε «στολιστεί» με 57 λευκά γαρύφαλλα, στη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Η μεγαλύτερη -σύμφωνα με εκτιμήσεις- συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί στο νησί, ολοκληρώθηκε με μια ειρηνική πορεία στο λιμάνι και τους κεντρικούς δρόμους του νησιού.

Στους δρόμους και τα Τρίκαλα

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στα Τρίκαλα για να τιμήσουν τη μνήμη των 57 νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (28/2).

Βίντεο από drone του trikalavoice.gr, αποτυπώνει τη μαζικότητα της συγκέντρωσης.

Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, η τοπική Αστυνομία κάνει λόγο για δέκα χιλιάδες συγκεντρωμένους που κατέκλυσαν δρόμους και πλατείες στη θεσσαλική πόλη. Κρατώντας πανό στα χέρια τους, αλλά και με κιθάρες, οι πολίτες των Τρικάλων πραγματοποίησαν μια ειρηνική συγκέντρωση, με τους νεότερους σε ηλικία να κρατούν πλακάτ στα χέρια τους που μεταξύ άλλων έγραφαν «Θα σε πάρω όταν φτάσω» και «Είμαστε όλοι στο ίδιο βαγόνι».

«Ποτάμι» 40.000 ανθρώπων κατέκλυσε τον Βόλο

Ένα ατελείωτο ποτάμι ανθρώπων κάθε ηλικίας κατέκλυσε και το κέντρο του Βόλου, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στους συγγενείς των θυμάτων.

Σύμφωνα με το gegonota.news, πολίτες κάθε ηλικίας ένωσαν τη φωνή τους στο κάλεσμα για Δικαιοσύνη, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Πλημμύρισε και η Λαμία

Λαοθάλασσα με πάνω από 10.000 κόσμο πλημμύρισε το κέντρο της Λαμίας που ζήτησε Δικαιοσύνη για τα 57 θύματα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με το lamiareport, ειρηνικά, αλλά αποφασιστικά, απαίτησαν δικαιοσύνη, γράφοντας ιστορία με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει γίνει στην ιστορία της πόλη.

«Λαοθάλασσα» άνευ προηγουμένου στην πόλη της Κοζάνης 

«Λαοθάλασσα» άνευ προηγουμένου και στην πόλη της Κοζάνης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα δύο χρόνια από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Βούλιαξε» η Πτολεμαΐδα

Στη Μελβούρνη η πρώτη διαδήλωση για τα Τέμπη με σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο»

Η πρώτη διαδήλωση με αφορμή τα δυο χρόνια από το έγκλημα των Τέμπη έγινε στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη λόγω της διαφοράς ώρας.

Απέτισαν φόρο τιμής

Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα 57 θύματα.

Δεκάδες συγκεντρώθηκαν ζήτησαν δικαιοσύνη για τα Τέμπη, με το σύνθημα «Δεν έχω Οξυγόνο», υπογραμμίζοντας πως «δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία».

Διαβάστε ακόμη

«Πλημμύρισαν» από κόσμο δρόμοι και πλατείες σε όλη τη χώρα για τα Τέμπη - «Tσουνάμι» απαίτησης για δικαίωση των 57 ψυχών

bc76823d-9bf4-4fdb-b90f-ac33c80ade35.jpg

Τα επεισόδια των λίγων κουκουλοφόρων δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα – Οι εικόνες ντροπής και η στάση της αστυνομίας

88362525-4321-4da2-a3b4-935f5a2166e9.jpg

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη παράνομου φορτίου»: Πώς σχολίασε ο Κώστας Λακαφώσης το πόρισμα για τα Τέμπη

952f8e00-d98c-4f10-a7b0-38cf9cc87966.png

Η σύγκρουση Τραμπ-Ζελένσκι μπροστά στις κάμερες και τα ερωτήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

83457502-f4ee-4afc-97c9-bb51d0c106ff.jpg