Σημαντική απόφαση του ΣτΕ μετά από 14 χρόνια από το πολύνεκρο τροχαίο στον Καρτερό

Σημαντική απόφαση του ΣτΕ μετά από 14 χρόνια από το πολύνεκρο τροχαίο στον Καρτερό

Με αφορμή το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2011 στη νέα Εθνική οδό Χανίων – Σητείας (περιοχή Καρτερός) και ξεκληρίστηκε ένα ζευγάρι μαζί με τα δυο παιδιά τους 11 και 15 ετών, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου και της περιφέρειας Κρήτης για το τραγικό περιστατικό, καθώς η παράλειψη εγκατάστασης και σύνδεσης στηθαίων ασφαλείας και πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στους συγγενείς των θανόντων.

Ειδικότερα, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων οι συγγενείς της άτυχης οικογένειας υπεστήριξαν ότι στο σημείο της Εθνικής Οδού όπου συνέβη η πρόσκρουση του αυτοκινήτου, «υπάρχει κατασκευαστική αστοχία, διότι η εμπρόσθια γωνία του τσιμεντένιου τοιχίου στήριξης ηχοπετασμάτων εξείχε επί του οδοστρώματος και όχι μόνο δεν εφάπτονταν με το μεταλλικό στηθαίο που τέλειωνε λίγο πριν, αλλά υπήρχε κενό μεταξύ των στηθαίων και του τοιχίου».

Ακόμη, υποστήριξαν ότι αν δεν υπήρχαν οι παραλείψεις των αρμοδίων κρατικών οργάνων και η εγκατάσταση και η σύνδεση του μεταλλικού στηθαίου με το τοιχίο ήταν όπως προβλέπεται, τότε θα είχε παρεμποδίσει την εκτροπή του αυτοκινήτου και θα το είχε αναχαιτίσει, μειώνοντας την ταχύτητα και τη σφοδρότητα της σύγκρουσης και επαναφέροντάς το στο δρόμο.

Ωστόσο, τέσσερα συγγενικά πρόσωπα ζήτησαν να του επιδικασθεί χρηματική ικανοποίηση το συνολικό ποσό των 780.000 ευρώ λόγω της ψυχικής οδύνης τους από την απώλεια των συγγενών τους.

Όμως, τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, όσο και στο Διοικητικό Εφετείων Χανιών, το αίτημα των συγγενών για να τους καταβληθεί αποζημίωση απορρίφθηκε.

Τι έκρινε το Α’ Τμήμα του ΣτΕ

Αντίθετα Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Άννα Καλογεροπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα-Αλεξάνδρα Τσακάλη (απόφαση 918/2025), έκρινε ότι η κατά παράβαση των διατάξεων και εγκεκριμένων οδηγιών παράλειψη εγκατάστασης και σύνδεσης στηθαίων ασφαλείας μπροστά από εμπόδιο (π.χ. τοιχίο ηχοπετασμάτων) στον Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) μπορεί, σύμφωνα και με τα διδάγματα της κοινής πείρας, να θεωρηθεί αντικειμενικά πρόσφορη αιτία του θανατηφόρου τραυματισμού των επιβαινόντων σε όχημα λόγω εκτροπής του από το οδόστρωμα και πρόσκρουσής του, κατόπιν αναστροφής, στην ακμή του τοιχίου».

Κατά συνέπεια υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, στοιχειοθετείται ευθύνη του Δημοσίου και της περιφέρειας Κρήτης, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, για καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης στους συγγενείς των θανόντων.

Πηγή: protothema.gr