Συνάντηση Σκυλακάκη – Ξυλούρη για το θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Συνάντηση Σκυλακάκη – Ξυλούρη για το θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Συνάντηση μετον ΥπουργόΠεριβάλλοντος και ΕνέργειαςΘόδωροΣκυλακάκηπραγματοποίησε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 οΑντιπεριφερειάρχηςΠεριβάλλοντος ΝίκοςΞυλούρης, στοπλαίσιο σύσκεψης στογραφείο του Υπουργού στην Αθήνα για τηχωροθέτησητωνυπεράκτιωναιολικών πάρκων στην περιοχήτηςΠ.Ε.Λασιθίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η ΥφυπουργόςΠεριβάλλοντος και ΕνέργειαςΑλεξάνδραΣδούκου,οΔιευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ (ΕΔΕΥΕΠΑΕ)ΑριστοφάνηςΣτεφάτοςκαι υπηρεσιακοί παράγοντες.Επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου ΜανώληςΜενεγάκης, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο Δήμαρχος ΟροπεδίουΛασιθίου Γιώργος Αθανασάκης, ο Πρόεδροςτου Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου ΓιάννηςΠροκοπάκηςκαι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τηςπεριοχής τηςΕλούντας, καθώςκαι στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκε από τονΔιευθύνονταΣύμβουλο τηςΕΔΕΥΕΠ,οεπικαιροποιημένοςσχεδιασμός για την περιοχή της Ελούντας. Η νέα προβλεπόμενηχωροθέτησηαφορά σε αρκετά μικρότερη έκταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου σε σχέση με τηναρχικάαναφερόμενη ως περιοχή “Κρήτη 2” στον φάκελο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αναρτήθηκε από την αρχή σχεδιασμού προς διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2023, και η οποία αποτέλεσε αντικείμενο έντονων αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Ελούντας. Σύμφωνα με τις εικόνεςφωτορεαλιστικήςαπεικόνισης, οι ανεμογεννήτριες που προβλέπει οεπικαιροποιημένοςσχεδιασμός δεν θα είναι ορατές από τα σημεία ενδιαφέροντος της Ελούντας.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις δημοτικές αρχές των περιοχών μελέτης στο άμεσο προσεχές διάστημα, με στόχο του όπως σημείωσε «να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο σχεδιασμός με τη μέγιστη δυνατή αποδοχή».

«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα συνεννόησης μετά τα ομόφωνο όχι της Περιφέρειας Κρήτης και των Φορέων του Λασιθίου, τον περασμένο Δεκέμβρη. Μέσω του ειλικρινούς διαλόγου που είχαμε σήμερα, αναμένουμε σε θετικές εξελίξεις και σε επόμενα βήματα συνεργασίας και συνεννόησης», σημείωσε ο Νίκος Ξυλούρης.