Συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού του Δήμου Καντάνου – Σελίνου

Στο πλαίσιο της έναρξης της φετινής αντιπυρικής περιόδου, o Δήμος Καντάνου – Σελίνου, πραγματοποίησε συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου (ΤΕΣΟΠΠ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου (ΤΕΣΟΠΠ), σήμερα Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο δημοτικό κατάστημα Καντάνου, με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών Πυρκαγιών ή άλλων ακραίων φαινομένων”.

Το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδρίασε με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων Φορέων, και Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων, ώστε όλοι να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.
Από τους συμμετέχοντες από την Περιφέρεια Κρήτης και την Πυροσβεστική Υπηρεσίας Ν. Χανίων δόθηκαν ιδιαίτερες οδηγίες και συστάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Τους καθαρισμούς των οικοπέδων, τους περιορισμούς και την ανάγκη θεσμοθέτηση πλαισίου χρήσης των φαραγγιών και των περιπατητικών διαδρομών από τους περιπατητές που τα επισκέπτονται, την ανάγκη για σύνταξη το σχεδίων μερικής και ολικής απομάκρυνσης πολιτών με την πρόβλεψη για μέσα μεταφοράς και για τα σημεία συγκέντρωσης.
Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη εμπλουτισμού της λίστας εθελοντών ιδιωτών χειριστών Μηχανημάτων Έργου, η ανεύρεση κατάλληλων σημείων για επιφυλακή, η προσθήκη υδροστομίων, η ανάγκη αστυνόμευσης του ελεύθερου camping και η μεταφορά από το Λιμενικό των πολιτών ή πυροσβεστών.
Λόγω των καιρικών συνθήκων, σημειώθηκε ότι με Απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δόθηκε παράταση έως τις 15 Ιουνίου 2025 για την υποχρεωτική δήλωση και τον καθαρισμό οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, όπως προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο (ν. 4662/2020 και Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων).
Τέλος ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, τους Αντιδημάρχους, όλους τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων για την αγαστή συνεργασία ενώ έγινε ειδική μνεία στην προσωπική ευθύνη όλων των πολιτών για την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων.
Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου σε συνεργασία με όλους τους φορείς, λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών Πυρκαγιών ή άλλων ακραίων φαινομένων και παράλληλα καλεί όλους τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί και να συντηρούν καθαρά τα οικόπεδα τους κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Καντάνου-Σελίνου. Εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη συνεδρίαση παρέστησαν οι κ. Α. Ρεγκάς, Κ. Μπόμπορης, Γ. Νικολουδάκης,
Ε. Βαρδουλάκης, ενώ από την Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης κ. Γ. Τσαπάκος.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Λιμενικού, της Αστυνομίας, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου κ. Ε. Σφακιανάκης.