Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για 13 κατηγορούμενους εισηγείται η Ευρωπαία εισαγγελέας
Την ενοχή 13 κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα που σχετίζονται με παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Φθιώτιδα ζήτησε η Ευρωπαία εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου. Στην αγόρευσή της επισήμανε ότι οι εκτάσεις που δηλώθηκαν ουδέποτε μισθώθηκαν ή αξιοποιήθηκαν αγροτικά, ενώ στηλίτευσε την πλήρη απουσία ουσιαστικού ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρά τις εμφανείς ενδείξεις παρατυπιών.
«Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πράγματι έχει γεωργική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί του Οργανισμού «έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους». Παράλληλα, εισηγήθηκε τη διαβίβαση της δικογραφίας για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ψευδορκίας πέντε μαρτύρων, ηθικής αυτουργίας για δύο ακόμη πρόσωπα και ψευδούς βεβαίωσης για ένα τρίτο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολιτική | 07.07.2025 14:36Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι «αιώνιοι φοιτητές» – Μητσοτάκης: Εκκαθάριση των καταλόγων από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60Πολιτική | 07.07.2025 18:20Κωνσταντοπούλου: Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ομάδα φερόμενων ως "αγροτών" υπέβαλε πλαστά μισθωτήρια σε Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων στον Δομοκό, παρουσιάζοντας χιλιάδες στρέμματα συνιδιόκτητων εκτάσεων ως δικές τους. Οι περιοχές που φέρονται να εμπλέκονται είναι το Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και η Μακρυρράχη, με τις εκτάσεις να δηλώνονται στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης ως βοσκότοποι.
Απάτη σε βάρος του Δημοσίου με 440.000 ευρώ
Το κατηγορητήριο είναι βαρύ. Οι 13 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν –ανά περίπτωση– τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της πλαστογραφίας και της ψευδούς βεβαίωσης, όλα με σκοπό τη ληψη παράνομων επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, 12 εξ αυτών φέρονται να εισέπραξαν συνολικά πάνω από 440.000 ευρώ, με τα επιμέρους ποσά να κυμαίνονται από 13.000 έως 91.000 ευρώ.
Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυρράχης, που παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 2020, απολογούμενος υποστήριξε ότι ο συνεταιρισμός διαθέτει νόμιμα δικαιώματα νομής βοσκής από το 1935, προσκομίζοντας, όπως είπε, σχετικές αποφάσεις.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να μεταθέσουν την ευθύνη στο πλαίσιο που, όπως ισχυρίζονται, όριζε η σχετική εγκύκλιος. Σύμφωνα με αυτούς, δεν ήταν απαραίτητο να υπάρχει ούτε γεωργική παραγωγή ούτε ζωικό κεφάλαιο, αρκεί οι εκτάσεις να τηρούνταν σε "καλή γεωργική κατάσταση".
«Κοιτούσαν αλλού»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η εισαγγελέας στις ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμες για τη διαμόρφωση της απάτης. Υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός «όφειλε να μεταβεί στο σημείο και να ελέγξει αν υπήρχε η δηλωθείσα δραστηριότητα». Αν αυτό είχε συμβεί, πρόσθεσε, «θα διαπίστωνε πως σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε πραγματική κτηνοτροφική χρήση, που όμως δεν συνδεόταν με τους δηλούντες».
Η εισαγγελική λειτουργός ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σε εξέλιξη και θα διευρυνθεί με αφορμή άλλη, ανοιχτή δικογραφία για κακουργηματική πλαστογραφία που αφορά την ιδιοκτήτρια του ΚΥΔ στον Δομοκό, την Α.Β., η οποία, όπως είπε, θα εξεταστεί ξεχωριστά.
Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια στη Δικαιοσύνη. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται τοπικοί αγροτικοί παράγοντες, ενώ εντύπωση προκαλεί η χρονική διάρκεια του σχήματος, που φέρεται να λειτουργούσε χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για χρόνια.
Διαβάστε ακόμηΤον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι «αιώνιοι φοιτητές» – Μητσοτάκης: Εκκαθάριση των καταλόγων από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60

Αυξημένες ροές μεταναστών στην Κρήτη από τη Βόρεια Αφρική: Γεμάτες οι δομές στα Χανιά - Βίντεο ντοκουμέντο του ethnos.gr

Χρόνιες παθήσεις: 1,8 εκ. θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός λόγω καύσωνα: Οι περιοχές που θα δουν 41°C - Τι να προσέχουμε
