Αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Νοέμβριο του 2020 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, αγγίζοντας τα 158,7 δισ. ευρώ έναντι 155,6 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα

Αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Νοέμβριο του 2020 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, αγγίζοντας τα 158,7 δισ. ευρώ έναντι 155,6 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων έναντι αύξησης κατά 968 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 45,1% από 36,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Mη Xρηματοπιστωτικών Eπιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 463 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 825 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, αυτές, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,3% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, μείωση κατά 432 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης έναντι μείωσης κατά 206 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -30,9% από -23,4% τον προηγούμενο μήνα.

Δάνεια σε moratorium

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι και το Νοέμβριο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20,7 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν δάνεια προς ΜΧΕ (9,02 δισ. ευρώ),στεγαστικά δάνεια (8,5 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,8 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,3 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (τρία εκατ. ευρώ).

Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα

Το Νοέμβριο του 2020 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,6% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 230 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 247 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 367 εκατ. ευρώ, ενώ αρνητικά κατά 187 εκατ. ευρώ ήταν η ροή προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,5% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Στα «κάγκελα» οι έμποροι με το αλαλούμ του click away – Ύστατη «μάχη» για επιβίωση

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σε παρέμβαση Μαξίμου προσβλέπουν οι ενδιαφερόμενοι
Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Έως τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις