VIDEO ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩN ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στα όρια της Τεχνολογικής Μοναδικότητας (ελληνικοί υπότιτλοι)

"H βασική έννοια της Τεχνολογικής Μοναδικότητας είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία συμβαίνει η τεχνολογική πρόοδος τόσο ραγδαία που στο ανθρώπινο μυαλό φαίνεται σχεδόν στιγμιαίο." Ben Goertzel

Ως τεχνολογική μοναδικότητα ορίζεται η εμφάνιση της υπερευφυΐας με τεχνολογικά μέσα. Αφού οι δυνατότητες μιας τέτοιας ευφυΐας θα ήταν δύσκολο να γίνουν καταληπτές από τον ανθρώπινο νου, η εμφάνιση μιας τεχνολογικής μοναδικότητας αντιμετωπίζεται ως ένας διανοητικός ορίζοντας γεγονότων, πέραν του οποίου τα συμβάντα δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να κατανοηθούν.
Η συνηθέστερη άποψη των υποστηρικτών της μοναδικότητας είναι ότι, η «ευφυής έκρηξη», όπου υπερευφυΐες δημιουργούν ακολουθίες γενεών αυξανόμενα ισχυρών νοών, μπορεί να συμβεί ταχύτατα και μπορεί να μην σταματήσει έως ότου οι γνωστικές ικανότητες ενός αντιπροσωπευτικού νου υπερβούν εκείνες ενός οιουδήποτε ανθρώπου.
Ο συγκεκριμένος όρος «μοναδικότητα» ως περιγραφή ενός φαινομένου τεχνολογικής επιτάχυνσης που προκαλεί ενδεχόμενο απρόβλεπτο αποτέλεσμα εντός της κοινωνίας, επινοήθηκε από τον μαθηματικό Τζον φον Νόιμαν, ο οποίος κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μίλησε για «διαρκώς επιταχυνόμενη πρόοδο της τεχνολογίας και αλλαγές στην λειτουργία του ανθρώπινου βίου που δίνουν την εντύπωση ότι προσεγγίζεται μια ουσιώδης μοναδικότητα στην ιστορία της ανθρώπινης φυλής, πέραν της οποίας οι ανθρώπινες υποθέσεις, όπως τις γνωρίζουμε, δεν θα υφίστανται». Ο όρος διαδόθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Vernor Vinge, ο οποίος υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η ανθρώπινη βιολογική ενδυνάμωση ή τα περιβάλλοντα εγκεφάλου-υπολογιστή μπορούν να είναι πιθανές αιτίες μοναδικότητας. Η έννοια έχει διαδοθεί, επίσης, από μελλοντολόγους όπως ο Ρέι Κέρζουελ, ο οποίος παραθέτει την χρήση του όρου από τον φον Νόιμαν στον πρόλογο του κλασσικού βιβλίου του φον Νόιμαν «The Computer and the Brain».
Κάποιοι αναλυτές αναμένουν την εκδήλωση της μοναδικότητας εντός του 21ου αιώνα, παρότι οι εκτιμήσεις ποικίλουν. 
Στο παρακάτω βίντεο ο καθηγητής Ben Goertzel ονομάζει κάποιες απο τις τεχνολογίες που μπορούν μαζί με την Τεχνητή Νοημοσύνη να προάγουν την Τεχνολογική Μοναδικότητα (Singularity).

Ο Ben Goertzel είναι ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του SingularityNET, ενός έργου που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain για τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην τεχνητή νοημοσύνη.
Διετέλεσε Διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Μηχανικών Πληροφορικής (πρώην Ινστιτούτο Singularity).
Είναι επίσης επικεφαλής επιστήμονας και πρόεδρος της εταιρείας λογισμικού AI Novamente LLC.
Ο Goertzel ήταν ο επικεφαλής επιστήμονας της Hanson Robotics, της εταιρείας που δημιούργησε τo γνωστό ρομποτ Σοφία ( Sophia the Robot).
Είναι πρόεδρος του OpenCog Foundation και σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο Singularity.



Οι Τεχνολογίες που αναφέρει ο Ben Goertzel

Η Femtotechnology είναι ένας υποθετικός όρος που χρησιμοποιείται σε σχέση με τη δομή της ύλης στην κλίμακα ενός femtometer, που είναι 10⁻¹⁵ m. Αυτή είναι μια μικρότερη κλίμακα σε σύγκριση με τη νανοτεχνολογία και την πικοτεχνολογία που αναφέρονται σε 10⁻⁹ m και 10⁻¹² m αντίστοιχα.
Η Νανοτεχνολογία είναι μια νέα επιστήμη και ορίζεται ως η εκμετάλλευση της ύλης σε ατομικό και μοριακό επίπεδο. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δημιουργία και χρήση λειτουργικών δομών μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων, της τάξεως δηλαδή του 10−9μέτρων.
Ο όρος Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ. Ο Τζον Μακάρθι όρισε τον τομέα αυτόν ως «επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοημόνων μηχανών».
Η Γενετική Μηχανική (genetic engineering), καλούμενη επίσης και γενετική τροποποίηση (genetic modification), είναι η άμεση χειραγώγηση του γονιδιώματος ενός οργανισμού με τη χρήση της βιοτεχνολογίας. Νέο DNA μπορεί να εισαχθεί στο γονιδίωμα του ξενιστή με μια πρώτη απομόνωση και αντιγράφοντας το γενετικό υλικό που ενδιαφέρει με τη χρήση μεθόδων μοριακής κλωνοποίησης, για να δημιουργηθεί έτσι μία νέα αλληλουχία DNA, ή με σύνθεση του DNA, και στη συνέχεια την εισαγωγή του στον οργανισμό - ξενιστή.
Το Mind Uploading είναι ολόκληρη η εξομοίωση εγκεφάλου. Η μεταφόρτωση μυαλού ή η μεταφόρτωση εγκεφάλου είναι η υποθετική φουτουριστική διαδικασία σάρωσης της ψυχικής κατάστασης ενός συγκεκριμένου υποστρώματος εγκεφάλου και αντιγραφής του σε υπολογιστή.
Βλέπε επίσης :

  • Τι είναι ο Μετανθρωπισμός
  • Το CRISPR είναι μια οικογένεια αλληλουχιών DNA που βρίσκονται στα γονιδιώματα προκαρυωτικών οργανισμών όπως βακτήρια και αρχαία. Αυτές οι αλληλουχίες προέρχονται από θραύσματα DNA βακτηριοφάγων που είχαν προηγουμένως μολύνει τον προκαρυώτη. Χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και καταστροφή DNA από παρόμοιους βακτηριοφάγους κατά τη διάρκεια επακόλουθων λοιμώξεων. Το CRISPR είναι ένα εργαλείο γονιδιακής τροποποίησης και έχει χαρακτηριστεί ως μια πρωτοποριακή τεχνολογία για τους επιστήμονες στο εργαστήριο, αλλά και ως μια πιθανή στρατηγική για τη θεραπεία πολλών γενετικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του Huntington's. Ωστόσο, μια σειρά από πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το CRISPR είναι λιγότερο ακριβές από ότι πιστευόταν προηγουμένωςαφού οδηγεί σε ανεπιθύμητες αλλαγές του γονιδιώματος . Τρεις ανεξάρτητες μελέτες που η καθεμία επιδίωξε να επεξεργαστεί ένα μόνο γονίδιο έδειξαν ότι άλλα μέρη του DNA άλλαξαν επίσης απροσδόκητα. Οι τρεις πρόσφατες μελέτες διεξήχθησαν από επιστήμονες στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο, το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστημών του Όρεγκον στο Πόρτλαντ. Κάθε ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε το CRISPR για να κάνει διαφορετικές τροποποιήσεις σε ανθρώπινα έμβρυα που δωρίστηκαν για έρευνα. Τα τρία πειράματα στόχευσαν γονίδια που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβρύου, την τύφλωση και τα καρδιακά προβλήματα. Όλες οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία γονιδίων με τη μέθοδο CRISPR μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες και ανεπιθύμητες αλλαγές σε άλλα μέρη του γονιδιώματος, συμπεριλαμβανομένων πολλών διαγραφών και αναδιατάξεων σε περιοχές κοντά στο γονίδιο -στόχο. Αυτό είναι κακό γιατί ο κώδικας DNA μας είναι ένα πολύ ακριβές σύνολο οδηγιών, που μπορεί να θεωρηθεί σαν συνταγή μαγειρέματος. Εάν αναδιατάξετε τα βήματα σε μια συνταγή ή απαλλαγείτε από μερικά από τα συστατικά, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό! --Βλέπε περισσότερα για το Crispr και τη Γενετική Επεξεργασία




oaskhths