Στα Σκόπια επέλεξε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι για την πρώτη του επίσκεψη σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιλογή της Βόρειας Μακεδονίας είναι τόσο συμβολική, όσο και ουσιαστική, καθώς το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει είναι: «μην εγκαταλείπετε την ευρωπαϊκή πορεία».

Η επίσκεψη θα γίνει την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Οκτωβρίου, ενώ γίνεται λίγο μετά την πολιτική αναταραχή που προκάλεσε τόσο στα Σκόπια όσο και στις Βρυξέλλες, η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το βέτο της Γαλλίας, στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ένα μήνα αργότερα, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, ο Νταβίντ Σασόλι θα επισκεφθεί την Αλβανία.

«Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία και αμέσως μετά στην Αλβανία είναι ύψιστης σημασίας για εμένα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Σασόλι και εξέφρασε «κατανόηση για την απογοήτευση των πολιτών των δύο χωρών, λόγω του βέτο που άσκησαν συγκεκριμένα κράτη μέλη».

«Θα απευθύνω κάλεσμα», είπε, «στους πολίτες και στη νέα γενιά: μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, παρακαλώ μείνετε σε ευρωπαϊκή πορεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό σας».

Πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Σε αντίθεση με τη Σύνοδο Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν μια εβδομάδα και με ισχυρή πλειοψηφία, έδειξε την πλήρη στήριξή του για το «άνοιγμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Δεν θα σιωπήσουμε, θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση υπέρ των συνομιλιών στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τους», πρόσθεσε.

Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο πρόεδρος Σασόλι θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον Πρόεδρο, Στέβο Πεντάροφσκι. Θα συνομιλήσει επίσης με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ θα απευθυνθεί και στους βουλευτές. Κατά την έναρξη της επίσκεψης, θα εγκαινιάσει το Europe House στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με μαθητές και σπουδαστές.