Η Τράπεζα Πειραιώς, πάντως, ανακοίνωσε το νέο σχέδιό της για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 12 δισ. ευρώ το 2021

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει ενεργά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να εκπληρώσει τον ρόλο του (και) στην περίπτωση της κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας.

«Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση εάν χρειαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, αλλαγή του Νόμου που διέπει την λειτουργία του ΤΧΣ.

Όπως, άλλωστε, είχε γράψει το newmoney, το «λίφτινγκ» στον επίμαχο Νόμο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να συμμετάσχει σε μία ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά και την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην επιτρέψει στη διο9ίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να αποπληρώσει τα CoCos.

«Μέχρι τα τέλη του 2020 θα έχουμε προχωρήσει στην αναθεώρηση του επίμαχου Νόμου», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι το ζήτημα αυτό έχει ήδη τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αλλά και με το ίδιο το Ταμείο, αρκετούς μήνες πριν «σκάσει» το θέμα με την Πειραιώς. «Σαφώς και στις αλλαγές θα υπάρχει πρόβλεψη και για τη δυνατότητα συμμετοχής του σε ενδεχόμενη ΑΜΚ. Υπάρχουν, ωστόσο και πολλά άλλα σημεία που χρήζουν βελτιώσεων. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν Νόμο του 2015. Άλλες οι συνθήκες τότε, άλλες τώρα, άλλες το 2021 κ.ο.κ. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις σε ζητήματα που θεωρούνται ξεπερασμένα ή… παρατραβηγμένα, όπως, για παράδειγμα, η 10ετής εμπειρία για τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας», κατέληγαν.

Η** Τράπεζα Πειραιώς,** πάντως, ανακοίνωσε το νέο σχέδιό της για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 12 δισ. ευρώ το 2021, αλλά και την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης κατά δύο δισ. ευρώ, χωρίς αναφορά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή χείρα βοηθείας από το ΤΧΣ. Το τελευταίο, μάλιστα, με χθεσινή ανακοίνωσή του, υπογράμμισε τη στήριξή του στην προσπάθεια της τράπεζας να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, με σκοπό την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Διαβάστε ακόμη:

Η αναβάθμιση στα POS της ΕΤΕ «βραχυκύκλωσε» τις κάρτες των άλλων τραπεζών

Χρήστος Μεγάλου: Έτσι θα ενισχύσουμε την κεφαλαιακή μας θέση

ΤΧΣ: Στηρίζουμε την Πειραιώς στην περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση