Στάχτη κι αποκαΐδια άφησε πίσω της η πυρκαγιά στον Μαύρο Κόλυμπο. Παρελθόν το καταπράσινο τοπίο

Στάχτη κι αποκαΐδια άφησε πίσω της η πυρκαγιά στον Μαύρο Κόλυμπο. Παρελθόν το καταπράσινο τοπίο

Εικόνες που προκαλούν θλίψη άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί βορείως του οικισμού του Μαύρου Κόλυμπου στην Ιεράπετρα και πλέον, το απόγευμα του Σαββάτου βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.

Το καταπράσινο πευκόφυτο τοπίο που είχε απομείνει ανέγγιχτο από περασμένες πυρκαγιές, αυτή τη φορά δεν έγινε εφικτό να σωθεί στο σύνολό του με τις φλόγες μέσα σε λίγες ώρες να βρίσκονται από τους πρόποδες της Θρυπτής λίγα μέτρα πριν τη θάλασσα, πριν επεκταθεί ανατολικότερα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου το μέτωπο έχει επικεντρωθεί σε ορεινά, αδιάβατα, σημεία μακριά από κατοικημένες περιοχές και απειλεί δασικές εκτάσεις τόσο προς την περιοχή του Κουτσουρά αλλά και πίσω από την κορυφογραμμή που είναι ορατή από τους νότιους οικισμούς.

Η παρέμβαση του ελικοπτέρου αποδείχτηκε καθοριστική στο να βελτιωθεί κατά πολύ η εικόνα του μετώπου. Οι ρίψεις του ελικοπτέρου σταμάτησαν περίπου στις 6 το απόγευμα και περίπου μια ώρα αργότερα δύο ακόμα ελικόπτερα βρέθηκαν στην περιοχή για να ελέγξουν το μέτωπο.

Για την κατάσβεση και εποπτεία του μετώπου επιστρατεύτηκαν πολύ μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περισσότερα από 30 οχήματα και 12ο Πυροσβέστες, ενώ στο σημείο βρίσκεται σύσσωμη η ηγεσία των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και επιτηρούν την περιοχή με ελικόπτερο Super Puma αλλά και drone της Πυροσβεστικής. Πάρα πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών και κατοίκων που προσπαθούν να συνδράμουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια των αρχών.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα εντολή του Δήμου Ιεράπετρας ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά.

Ένας άνδρας 74 ετών έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά προσπαθώντας να σώσει την περιουσία του και νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριά εγκαύματα στη ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο.

Πηγή: Ράδιο Λασίθι