Νέο άλμα τιμών τον Οκτώβριο σε Ελλάδα και Ευρώπη - Κι άλλο πακέτο μέτρων για την ακρίβεια ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς το προηγούμενο δε φαίνεται να επαρκεί για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Το χρονοδιάγραμμα για 3+1 ελαφρύνσεις των νοικοκυριών

Χωρίς απόφαση για άμεσες παρεμβάσεις στο μέτωπο των ανατιμήσεων κατέληξε** το χθεσινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης**. Κάτι που θα συμβεί μάλλον σύντομα όμως, καθώς επιβεβαίωσε την αγωνία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την πορεία των τιμών διεθνώς, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός πολιτικών και μία κοινή «εργαλειοθήκη» μέτρων εκτάκτου ανάγκης, ανάλογη με εκείνη της πανδημίας.

Η γενική εκτίμηση μετά και το Eurogroup είναι πως … οι τιμές θα πέσουν αφού πρώτα ανέλθουν σε επίπεδα που δεν θα τα έχουμε ξαναδεί, όπως παρατηρούσαν κοινοτικές πηγές. Και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος χτες στο Eurogroup, επισήμανε ότι «δεν έχουμε βγει ακόμα από την πανδημία και ο πληθωρισμός, λόγω της ανόδου στις τιμές της ενέργειας, δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει».

Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία (προσωρινές εκτιμήσεις της Eurostat) δείχνουν ότι η ακρίβεια συνεχίζει να πιέζει και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο ότι αυξήθηκε 4% ή και παραπάνω, ενώ στην Ελλάδα σημείωσε νέο ρεκόρ αύξησης 3%.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων για την ακρίβεια καθώς το προηγούμενο δε φαίνεται πλέον να επαρκεί για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι διεθνείς ανατιμήσεις «καταπίνουν» τα μέτρα στήριξης και στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν νέους τρόπους ανάσχεσης των ανατιμήσεων καθώς, μόλις χθες καταγράφηκε και νέα αύξηση κατά 10% καταγράφηκε στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδική αγορά, εξέλιξη που δείχνει τι μπορεί να επακολουθήσει για ολόκληρη την ΕΕ κι τη χώρα μας.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επαναπαύεται στις υποσχέσεις Πούτιν πως θα αυξήσει την παροχή αερίου στους αγωγούς, και ότι αυτό θα είχε συμβεί ήδη από χθες. Με αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου κινείται στα 72-73 ευρώ, δηλαδή 5 φορές υψηλότερα από τον Νοέμβριο πέρυσι που ήταν στα 14 ευρώ.