Το 50% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας – Εφιάλτης το 2021 από τη συσσώρευση των υποχρεώσεων που θα πρέπει να πληρωθούν

Χάρη στα μέτρα κρατικής στήριξης καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμα 800.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που απασχολούν συνολικά 1,5 εκατ. εργαζόμενους ή το 79% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Ένας στους τρεις ή το 32,6% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται σε πληττόμενες επιχειρήσεις, έχουν μπει σε αναστολή σύμβασης εργασίας και παίρνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και άλλα μέτρα ενίσχυσης, όπως μείωση ενοικίου και αναστολή καταβολής ρυθμισμένων δόσεων για τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ουσιαστικά αυτό σημαίνει αναβολή του εφιάλτη που περιμένει μετά το τέλος τη πανδημίας αυτές τις επιχειρήσεις, για τις οποίες οι υποχρεώσεις δεν εξαφανίζονται, απλά συσσωρεύονται για το μέλλον.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες τζίρου από την αρχή της κρίσης και αυτό, όπως εκτιμούν, θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Από αυτές τις 800.000 επιχειρήσεις, 210.000 έκλεισαν με κρατική εντολή και οι περίπου 600.000 υπόλοιπες είναι στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που παίρνουν κρατική στήριξη, πρόκειται για 1,5 εκατομμύριο με τους 647.871 να είναι σε αναστολή. Το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 1,9 εκατ. Ολοι αυτοί θα βρεθούν ενώπιον ενός τεράστιου όγκου υποχρεώσεων που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021, όπως φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις δανείων του 2020.

Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο σχέδιο με νέα μέτρα ανακούφισης για τον Ιανουάριο, ενώ, όπως είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, θα υπάρξει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και 6.

Για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας, που ξεκινά στα μέσα Ιανουαρίου, η κυβέρνηση θα διαθέσει έως 1,5 δισ. ευρώ και από τα χρήματα που θα δοθούν το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο στο κράτος, άρα θα δοθούν 750 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση και όχι ως δάνειο. Τα υπόλοιπα θα επιστραφούν σε 40 δόσεις από το 2022 και μετά. Όπως σημειώνει η Καθημερινή, πληροφορίες αναφέρουν ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι παρουσιάζουν πτώση τζίρου 20%, αυτό όμως θα αφορά μόνο επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Διαβάστε ακόμη:

Εμπορικός και οικονομικός «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και στην Ελλάδα

Βρούτσης: Τι ισχύει για 800 ευρώ, δώρο Χριστουγέννων, επίδομα ανέργων

Γερμανία: Για γενικό lockdown αποφασίζουν Μέρκελ και κρατίδια