Στην Κύπρο μετέβη εκτάκτως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στο πλαίσιο επαφών του για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έκανε στάση στη Λευκωσία.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην ατζέντα, ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με έμφαση στην πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου βοήθειας προς τη Γάζα.

Συνάντηση με Αμπάς στη Δυτική Όχθη

Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να επεκταθεί στη Δυτική Όχθη.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου είπε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν ανέφερε στον Αμπάς ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να «εκτοπιστούν βίαια». Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατήγγειλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σε δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο κύριος Μπλίνκεν αναμένεται να πάει αμέσως μετά στην Άγκυρα με έναν κυρίως βασικό στόχο να κρατήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ανοιχτούς και κυρίως τους διαύλους επικοινωνίας της Τουρκίας με την Δύση. Να υπάρχει δηλαδή πάντα μια τροχιά συνεννόησης και συνεργασίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν είχε προσκληθεί χθες (4/11) στην συνάντηση του κυρίου Μπλίνκεν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ενώ δεν είχε συμπεριληφθεί ούτε στα δύο προηγούμενα ταξίδια του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη