Στην Τουρκία θα βρεθεί ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, την ερχόμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο Ζ. Μπορέλ θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 6 και 7 Ιουλίου. Την είδηση επιβεβαίωσε πριν από λίγο η Κομισιόν.

«Πράγματι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Άγκυρα, για διαβουλεύσεις με τους Τούρκους ομολόγους του και για να συζητήσει για όλο το πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία, περιλαμβανομένων ιδιαιτέρως των πρόσφατων εντάσεων και εξελίξεων στις σχέσεις μας, τόσο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, όσο και μεταξύ της Τουρκίας και συγκεκριμένων Κρατών Μελών - κάτι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

Ο εκπρόσωπος του Ζ. Μπορέλ σημείωσε ακόμη ότι «το ταξίδι και οι διαβουλεύσεις εκφράζουν τη σημασία που δίδουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συνεπώς εφόσον έχουμε προβλήματα θα τα συζητήσουμε με τον εταίρο μας προφανώς» και τόνισε ότι «η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξή στην ΕΕ, είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και οι σχέσεις μας οφείλουν να αντανακλούν όλα αυτά. Ως συνήθως θα κοινοποιήσουμε περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι και το πρόγραμμα αργότερα, όταν ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις και οι λεπτομέρειες έχουν καθοριστεί», κατέληξε.

Σχετικά με το περιστατικό μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πλοίων ανοικτά της Λιβύης, αλλά και την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, ο Πίτερ Στάνο δήλωσε: «Σε σχέση με την ατζέντα του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) ανακοινώσαμε ήδη πριν από αυτή την εβδομάδα ότι θα συζητηθεί η Τουρκία, και όλα τα σημεία των σχέσεών μας, όλη η κλιμάκωση και τα περιστατικά που έχουν πρόσφατα συμβεί, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου».

Εξήγησε δε ότι όλα τα σημεία που σχετίζονται με τη Λιβύη θα συζητηθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και στην Άγκυρα, αλλά δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες «καθώς είναι σύνηθες στη διπλωματία οι λεπτομέρειες να συζητούνται με τα Μέσα μετά από τις διαβουλεύσεις και όχι πριν». Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε τέλος ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει απόφαση κυρώσεις σε πρόσωπα ή οντότητες που παραβιάζουν το εμπάργκο.