Στην Τουρκία S-400 και F-35, στην Ελλάδα τι;

F-35.png
Κανένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΕ χθες κατά της Τουρκίας, δεν πρόκειται να προκαλέσουν την ανάσχεση της επιθετικότητας της σε Κύπρο και Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όλα τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι κυρώσεις που θα ανακοινώσει η Ουάσινγκτον θα ΄ναι εξαιρετικά “χαλαρές” και πάντως κανένας δεν γράφει ότι τα F-35 δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία.
Συνεπώς τον Απρίλιο του 2020, η Τουρκία θα έχει ενεργοποιήσει τους S-400, όπως δήλωσε ο Ερντογάν και στη χειρότερη περίπτωση, σε μια τριετία θα μπορεί να χρησιμοποιεί επιχειρησιακά τα πρώτα της F-35.
Η Ελλάδα την ίδια περίοδο θα έχει κάμποσα F-16 “στο συνεργείο” για εκσυγχρονισμό. Το πιο παράδοξο; Θα έχουν σταλεί για εκσυγχρονισμό τα αεροσκάφη της τελευταίας αγοράς του 2005 κι όχι αυτά που είχε αγοράσει η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1990! Ένα από τα παράδοξα.Επίσης θα ΄χουμε ίσως καταφέρει να πετάξουμε τουλάχιστον τα 12 από τα 70 ελικόπτερα Kiowa που αγοράσαμε από τις ΗΠΑ, με κόστος που ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί και επιχειρησιακή προσφορά σε πραγματικές συνθήκες μηδαμινή. Γενικώς αυτό που έχουμε να περιμένουμε όσο η Τουρκία θα ενεργοποιεί S-400 και θα παραλαμβάνει F-35, είναι η όποια αξιοποίηση μεταχειρισμένου αμερικανικού υλικού.
Για να προλάβουμε όσους δικαιολογημένα έχουν την καχυποψία ότι προτείνουμε αγορές νέων όπλων, δημοσιεύουμε τον πίνακα των αγορών που έκανε η Ελλάδα από το 1999 μέχρι το 2001. Από τότε υπήρξε μόνο μία ακόμη σημαντική αγορά, αυτή των 30 F-16 που αγοράστηκαν το 2005 και δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα.
pinakas_oplon.png
Όπως εύκολα διαπιστώνει οποιοσδήποτε οι αγορές που έγιναν τότε ήταν πολλές και ακριβές. Κάποια από τα όπλα που περιλαμβάνονται στον πίνακα ίσως να μην έπρεπε καν να αγοραστούν. Κάποια όπλα όμως εξακολουθούν και σήμερα να είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα και απεριόριστα χρήσιμα. Το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται και τι διαθεσιμότητες υπάρχουν. Νομίζουμε ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της Ελλάδας. Και βέβαια στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να αποκαλύπτει εγκαίρως τα F-35.
Πως όμως μπορεί να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή τη κατεύθυνση; Το γράψαμε και προχθές. Μετά από τις νέες εξελίξεις με την Τουρκία, τους S-400 και τα F-35 θα ΄ναι αδιανόητο να μην υπάρξουν άμεσα αποφάσεις επανασχεδιασμού για την ενδυνάμωση των ΕΔ. Δεν μπορεί να “ρίξουμε όλα τα λεφτά” σ΄ ένα πρόγραμμα και να αφήσουμε χωρίς καμία βοήθεια τον Στόλο, για παράδειγμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε στην τελευταία του προεκλογική συνέντευξη στον Alpha πως σκέφτεται να ενισχύσει τις ΕΔ απάντησε αμέσως ότι “θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16”. Μακάρι να αρκούσε αυτό, αλλά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση φοβόμαστε ότι η τοποθέτηση ενός νέου ραντάρ στα F-16 μας δεν μας αρκεί. Δεν μας φθάνει να “βλέπουμε” έγκαιρα τους αντιπάλους μας. Πρέπει να μπορούμε και τους χτυπάμε.

ΠΗΓΗ