Στιγμές που καταλαβαίνεις ότι έχεις γίνει πλέον ενήλικος

Ποια είναι η ηλικία εκείνη που εντάσσεσαι στους ενήλικες όχι απλά λόγω της ημερομηνίας γέννησης αλλά λόγω του τρόπου ζωής που πλέον ακολουθείς; Σου έχει τύχει ποτέ εκεί που κάθεσαι ενώ κάνεις μια δουλειά να χτυπήσει σαν καμπανάκι στο μυαλό σου η ιδέα ότι ασχολείσαι με κάτι που θα αναλάμβανε ο μπαμπάς ή η μαμά σου;


Για τέτοιες φαινομενικά αθώες αλλά καθοριστικές για την αντίληψη της προσωπικότητάς μας στιγμές θα μιλήσουμε παρακάτω. Εσύ πόσο ενήλικος είσαι;


Η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι μεγάλωσες όταν…


έχεις πάρε-δώσε με δημόσιες υπηρεσίες. Όλα ξεκινούν όταν αρχίζεις να πηγαίνεις να πληρώσεις το ρεύμα, το νερό και το ίντερνετ. Μετά για κάποιο λόγο, θα πρέπει να πας στα ΚΕΠ, για να σου κάνουν μια δουλειά. Ύστερα, θα πηγαίνεις εσύ ο ίδιος στον λογιστή και θα πιάνεις κουβέντα μαζί του, γιατί πλέον πρέπει να κάνεις ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τους γονείς σου. Και στο τέλος βρίσκεις και έναν δικηγόρο από την Οικονομάκης Δικηγορική Εταιρεία, για να σε συμβουλεύει και να σε εκπροσωπεί στα επιχειρηματικά σου βήματα.  


Η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι μεγάλωσες όταν…


το διάβασμα γίνεται διασκέδαση. Παλιότερα ήθελες να είσαι όλη μέρα έξω με φίλους, να σεργιανίζετε, να πίνετε καφέδες - ίσως να παίξετε και καμιά παρτίδα τάβλι - και το βράδυ, ανάλογα με τα κέφια, να χορεύετε είτε σε κλαμπ είτε σε ταβέρνα. Σήμερα η ιδέα του να κουκουλωθείς με μια κουβέρτα και να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να δεις μια σειρά στον καναπέ είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις ένα βράδυ Παρασκευής. 


Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι άνθρωποι που ενώ δουλεύουν σπουδάζουν ταυτόχρονα. Είτε παρακολουθώντας πανεπιστημιακά μαθήματα δια ζώσης είτε e-learning στις ναυτιλιακές σπουδές, χαράζουν μία αξιέπαινη ακαδημαϊκή πορεία όχι επειδή το χρειάζονται, αφού ήδη δουλεύουν, αλλά επειδή το θέλουν.


Η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι μεγάλωσες όταν…


νιώθεις χαρά, επειδή το σπίτι είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Μην μπερδευτούμε, λίγοι είναι οι άνθρωποι που χαίρονται με το να κάνουν δουλειές του σπιτιού και αυτοί δεν έχουν ηλικία. Αλλά το να γυρνάς σπίτι και να είναι όλα στην θέση τους και να μοσχοβολάει καθαριότητα και χλωρίνη είναι ανεκτίμητο. Και επειδή ξέρεις ότι δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ, η όλη αίσθηση γίνεται ακόμα πιο σπουδαία. 


Η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι μεγάλωσες όταν…


κριτικάρεις τα πάντα. Είτε βλέπεις μια διαφήμιση στην τηλεόραση είτε διαβάζεις ένα περιοδικό ή τσεκάρεις τον λογαριασμό κάποιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχεις πάντα κάτι να σχολιάσεις, συμβουλές να δώσεις και να πεις πώς θα έκανες εσύ την ίδια δουλειά. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που σκέφτηκες να πας στο kataskeuiistoselidwn.gr και να φτιάξεις ένα ιστολόγιο, όπου μπορείς να δημοσιεύεις τις απόψεις και τις κριτικές σου επί παντός επιστητού. 


Η δική μου συμβουλή; Αν πάντα υπάρχει και κάτι θετικό να πεις και τα αρνητικά τα λες με γλυκό και προσεγμένο τρόπο, καλά κάνεις! Και μπορείς, όχι μόνο άρθρα αλλά και βίντεο να φτιάχνεις και να φτάνει η φωνή σου παντού.