Στο επίκεντρο της Παρισινής γαστρονομίας η Κρήτη με το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου!

Στο επίκεντρο της Παρισινής γαστρονομίας η Κρήτη με το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου!

Στο ασφυκτικά γεμάτο σαλόνι της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, συνεργάτες και φίλοι της γαστρονομίας γιόρτασαν τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου την επίσημη παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου μαγειρικής της δημοφιλούς σεφ, Ντίνας Νικολάου με τίτλοCRÈTElacuisineauthentiqueπου κυκλοφορεί στη Γαλλία από τις εκδόσειςHACHETECUISINE.

Το βιβλίο «μαγειρεύτηκε» και φωτογραφήθηκε οξ ολοκλήρου στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2023. Η Ντίνα Νικολάου με την φωτογράφοDelphineConstantiniκαι την υπεύθυνη τουFoodStyling,MélanieMartin, συνάντησαν φίλους σε όλη τη Κρήτη, δοκίμασαν κρητικά προϊόντα, άκουσαν κρητική λύρα και ευχαριστήθηκαν μεγάλα κρητικά τραπέζια με περίσσια φιλοξενία, αγάπη και εξαιρετική τσικουδιά.

Όλα αυτά τα μετέφεραν με μαεστρία σε αυτό το υπέροχο βιβλίο! Δεν μιλάμε μόνο για ένα βιβλίο μαγειρικής, μιλάμε για ένα ρεπορτάζ γαστρονομικό σε έναν τόπο που ξέρει να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής! Ένα βιβλίο που αγκάλιασε το γαλλικό κοινό από τη πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του στη Γαλλική αγορά!

Στην παρουσίαση για το βιβλίο μίλησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κύριος Δημήτρης Ζεβελάκης, ο οποίος επισήμανε πως «οι δυο χώρες -Ελλάδα και Γαλλία- έχουν πολλά κοινά και εκτιμούν ιδιαίτερα και οι δύο χώρες την γαστρονομία! Η Ελλάδα έχει να επιδείξει παρά πολλά και ειδικότερα η Κρήτη, μέσα από την ιστορία της, την γαστρονομία της, τον πολιτισμό της, την θερμή υποδοχή των ανθρώπων! Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, όπως είναι σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου της Ντίνας Νικολάου, προωθούμε την φιλία και την συνεργασία ανάμεσα στους δυο λαούς της Ελλάδας και της Γαλλίας στον τομέα της γαστρονομίας».

Το λόγο πήρε οGuillaumeGomez, (πρεσβευτής της Γαλλικής γαστρονομίας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο καθώς και προσωπικός αντιπρόσωπος του Προέδρου Μακρον, όσον αφορά στις συναναστροφές γενικά για τη γαστρονομία) που ευχαρίστησε θερμά την Ντίνα Νικολάου για το βιβλίο της-ύμνο στην γαστρονομία της Κρήτης, που το θεωρεί μέσο σύνδεσης και επικοινωνίας των δυο λαών.

Εν συνέχεια, ο ισχυρός άνδρας της αγοράς τροφίμωνStéphaneLayani(Πρόεδρος από το 2012 τουSEMMARIS, της εταιρείας που διευθύνει την κεντρική αγορά τουRUNGISστα νότια προάστια του Παρισιού, της πιο μεγάλης αγοράς φρέσκων προϊόντων και τροφίμων στον κόσμο. Επίσης, από το 2021 διατελεί Πρόεδρος τηςWUWM(WorldUnionofWholesaleMarkets, δηλαδή Πρόεδρος όλων των κεντρικών αγορών του κόσμου) τόνισε την ανάγκη εξωστρέφειας της γαστρονομίας αλλά και την αναγκαιότητα της στήριξης των ποιοτικών προϊόντων.

Ο διάσημος κριτικός γαστρονομίαςGillesPudlowskiόπως και ο σύμβουλος γαστρονομίαςSébastienRipariμίλησαν με ενθουσιασμό για την Κρήτη που γνώρισαν με ξεναγό την Ντίνα Νικολάου σε ταξίδι γαστρονομίας.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Γαλλία, Γιώργος Κοντός, τόνισε την σπουδαιότητα της διεθνοποίησης της Ελληνικής γαστρονομίας μέσω του βιβλίου της Ντίνας Νικολάου.

Τέλος η Ντίνα Νικολάου εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τους συντελεστές του βιβλίου, όπως και τους φίλους της στη Κρήτη που με ενθουσιασμό και μεράκι βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου! Τόνισε με θέρμη: «αναδείξαμε με εξωστρέφεια το αληθινό και αγαπησιάρικο πρόσωπο της Κρήτης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός, καλοκαίρι και χειμώνα, πόσο μάλλον η Κρήτη! Τα τελευταία 20 χρόνια λιθαράκι λιθαράκι βοηθήσαμε στο να αγαπήσουν και να γνωρίσουν οι Γάλλοι την αληθινή Ελληνική κουζίνα μακριά απο τα τουριστικά κλισέ».

Αναφέρθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση ελληνικής εστίασηςEVIEVANEπου πάνω από 20 χρόνια αποτελεί ορόσημο για την εικόνα της Ελληνικής κουζίνας στο Παρίσι. Μίλησε για την αστείρευτη έμπνευση που αποτελεί για τα μαγειρέματα της στοEVIEVANEη Κρητική κουζίνα αλλά και την λατρεία της για τα Κρητικά προϊόντα.

Οι καλεσμένοι απήλαυσαν ελληνικές γεύσεις με υπογραφήEVIEVANEκαι εξαιρετική κρητική τσικουδιά 35Ν.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία και σύντομα για το Ελληνικό κοινό θα υπάρχει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.