Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απεφάνθη την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της. «Τα ευρωπαϊκά όργανα ενεργούν πέραν της δικαιοδοσίας τους», δήλωσε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Γιούλια Πριλέμπσκα, αναφέροντας μια σειρά άρθρων των Συνθηκών τα οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, είναι αντίθετα με το πολωνικό Σύνταγμα. Κατήγγειλε επίσης «την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πολωνικό δικαστικό σύστημα». ΚΟΣΜΟΣ 17.08.2021 18:10Πολωνία: Καταργείται από την κυβέρνηση το πειθαρχικό των δικαστών Πολωνία: Καταργείται από την κυβέρνηση το πειθαρχικό των δικαστών

«Θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», λέει η φον ντερ Λάιεν

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Ανησυχώ βαθιά για τη χθεσινή απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής να την αναλύσουν διεξοδικά και γρήγορα. Σε αυτή τη βάση, θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ε.Ε. είναι μια κοινότητα αξιών και νόμων. Αυτό είναι που ενώνει την Ένωσή μας και την κάνει ισχυρή. Θα τηρήσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της έννομης τάξης της Ένωσης. Οι 450 εκατομμύρια Ευρωπαίοι βασίζονται σε αυτό», προσθέτει στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Πολωνών πολιτών, οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν οφέλη που παρέχει η ένταξη στην Ε.Ε., όπως όλοι οι πολίτες της Ε.Ε.. Προσθέτει, δε, ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία, χρειάζονται τη νομική βεβαιότητα ότι οι κανόνες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εφαρμόζονται πλήρως στην Πολωνία.

«Οι Συνθήκες μας είναι πολύ σαφείς. Όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για όλες τις αρχές των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δικαστηρίων. Το δίκαιο της Ε.Ε. υπερισχύει του εθνικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών διατάξεων. Αυτό έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις εξουσίες που έχουμε βάσει των Συνθηκών για να το εξασφαλίσουμε αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι στην ΕΕ», υποστηρίζει ο Μοραβιέτσκι

«Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε ανάρτησή του στο Facebook. Μάλιστα, ο Πολωνός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ ως «μία από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών». Χαιρέτισε, ωστόσο, την απόφαση του πολωνικού δικαστηρίου.

«Πυρά» από Γερμανία – Γαλλία

Τη στήριξή τους στις Βρυξέλλες και τις επικρίσεις προς την Πολωνία ανακοίνωσαν τα πιο ισχυρά κράτη – μέλη της ΕΕ στον απόηχο της ανακοίνωσης της απόφασης. Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, Χάικο Μάας, ανακοίωσε ότι «η Κομισιόν έχει την πλήρη στήριξή μας στην προσπάθεια εφαρμογής του ευρωπαϊκού νόμου σε όλη την Ε.Ε. Όταν η χώρα επιλέγει πολιτικά να είναι μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει και να διασφαλίσει ότι εφαρμόζει πλήρως τους συμπεφωνημένους κανόνες. Το ότι είμαστε μέλη της Ε.Ε. σημαίνει ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες, επωφελούμαστε από μια ισχυρή κοινή εσωτερική αγορά και ότι είμαστε όλοι μία φωνή. Σημαίνει όμως και ότι υπακούμε στους κοινούς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με ό,τι συνεπάγεται αυτό».

Ο**Γάλλος πρόεδρος ευρωπαϊκών ζητημάτων, Κλεμάν Μπον,** από την πλευρά του, χαρακτήρισε την απόφαση του πολωνικού συνταγματικού δικαστηρίου ως «επίθεση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ τόνισε ότι, με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση της Πολωνίας οδηγείται σε μία «de facto έξοδο» από την ΕΕ.

ΕΛΚ: «Προς “Polexit” έθεσε το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας τη χώρα»

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέφερε ότι «Διακηρύσσοντας ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν είναι συμβατές με το πολωνικό δίκαιο, το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έθεσε τη χώρα σε δρόμο προς το “Polexit”». «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τις πολωνικές αρχές και το κόμμα PiS όταν ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να τερματίσουν την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ. Οι ενέργειές τους πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αρκετά. Η πολωνική κυβέρνηση έχει χάσει. Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ στο σύνολό της» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γερούν Λέναερς, εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ετυμηγορία του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εκφράστηκε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι. «Με αυτό το αίτημα, ο Mοραβιέτσκι όχι μόνο νομιμοποίησε ένα παράνομο δικαστικό σύστημα στην Πολωνία, αλλά αμφισβήτησε και την ίδια τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το έκανε παρά τις εκκλήσεις όλου του δημοκρατικού κόσμου να μην το κάνει », δήλωσε ο Λέναερς.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να μένουν άπραγα όταν το κράτος δικαίου συνεχίζει να διαλύεται από την πολωνική κυβέρνηση. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί. Τα χρήματά μας δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις κυβερνήσεις που χλευάζουν και αρνούνται τους κοινά συμφωνημένους κανόνες μας. Πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αμέσως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να μην κάνει χορηγίες στους αυτοκράτορες στη Βαρσοβία », καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος, διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης – Όλες οι ανακοινώσεις

Νέα μέτρα – Επίδομα θέρμανσης: Νέα κριτήρια και ποσά – Δείτε παραδείγματα

Greek Mafia: Νεκρή η σημαντικότερη προστατευόμενη μάρτυρας Λίτσα Βλαστού

Καιρός: Live χάρτης - Πού θα «χτυπήσει» το Σάββατο η κακοκαιρία Αθηνά

Επαναπροωθήσεις: Ελλάδα και άλλες 11 χώρες προωθούν νομιμοποίηση - Έρευνα ζητά η Κομισιόν

Αντιγριπικό εμβόλιο 2021: Ποιοι πρέπει να το κάνουν