Στο μέλλον η οριστική λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση - Ποια διευκόλυνση παρέχουν οι παρατάσεις που ψηφίστηκαν

Μισό ήταν το «δώρο» για την εκτός σχεδίου δόμηση που συμπεριλήφθηκε τελικά στην τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), καθώς δίνει ακόμα μία ευκαιρία για ανοικοδόμηση σε κατά παρέκκλιση γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, αλλά μόνο για όσους είχαν προλάβει να προβούν στις σχετικές προεγκρίσεις έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Συγκεκριμένα, με διάταξη της τροπολογίας, η οποία ψηφίστηκε την Παρασκευή με το νομοσχέδιο του υπουργείου δίνεται παράταση έως το τέλος της χρονιάς στα κατά παρέκκλιση γήπεδα εκτός σχεδίου για όσους είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα για τους όρους δόμησης της παρέκκλισης με υποβολή αίτησης μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2022. «Δίνουμε παράταση μέχρι τέλος του 2024 για να μπορούν να ολοκληρώσουν την κατοχύρωση του δικαιώματός τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς υποστηρίζοντας τη σχετική τροπολογία στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 26.04.2024 19:50Υψη κτιρίων: Μονόδρομος η αναστολή οικοδομικών αδειών με τη χρήση των μπόνους, επιμένει η ΚΕΔΕ

Παράλληλα δόθηκε και παράταση ενός έτους, έως τα τέλη του 2025, για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στα χρόνια της κρίσης και λήγουν στο τέλος του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία χαρακτηρισμού δημοτικών δρόμων σε 149 Δημοτικές Ενότητες, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα πλην της Κρήτης και της Εύβοιας, ενώ αναζητείται χρηματοδότηση και για την υπόλοιπη χώρα. Κι αυτό γιατί στις εκτός σχεδίου περιοχές προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα οικοδομησιμότητας, πέραν της αρτιότητας, των χρήσεων γης και των όρων δόμησης, απαραίτητη προϋπόθεση και με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είναι η απαίτηση προσώπου δρόμου σε κοινόχρηστο δρόμο.

Ακίνητα

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται στην προθεσμία που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες οικοπέδων κάτω των 4 στρεμμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου, οι οποίοι κάνοντας χρήση σχετικής διάταξης, είχαν υποβάλει έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 αιτήσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, για προέγκριση οικοδομικής άδειας ή βεβαίωση για όρους δόμησης με σκοπό την κατοχύρωση του δικαιώματος έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

Η προηγούμενη παράταση έληξε στο τέλος του περασμένου Μαρτίου με το υπουργείο να την ανανεώνει εκ νέου, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός αιτήσεων για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, η εξέταση των οποίων εκκρεμεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί το σχετικό δικαίωμα των ιδιοκτητών για λόγους μη αναγόμενους στην υπαιτιότητά τους. Οι λόγοι αυτοί αφορούν καθυστερήσεις στην έκδοση των βεβαιώσεων ή άλλων εγκρίσεων που απαιτούνται για τις οικοδομικές άδειες, ανέφερε η προηγούμενη διάταξη.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση για τα μικρότερα οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές αφορά ακίνητα, τα οποία έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν:

- Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12η.11.1962 ελάχιστο πρόσωπο: 10 μέτρα, ελάχιστο βάθος: 15 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν: 750 τ.μ., ή υφίστανται κατά την 12η.9.1964 και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: 20 μέτρα, ελάχιστο βάθος: 35 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν 1.200 τ.μ.

- έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978 και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: 25 μ., ελάχιστο βάθος: 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.,

- έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό, εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: 25 μ., ελάχιστο βάθος: 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.,

- βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977 ελάχιστο εμβαδόν: 2.000 τ.μ.,

- είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά από την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας.

- σε περιπτώσεις αναδασμών, γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων, εφόσον μετά από τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας.

- έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ., όταν επ’ αυτών ανεγείρονται τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ακίνητα - Αθήνα

Στο περίμενε για την εκτός σχεδίου

Την ίδια στιγμή σε ομηρία εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου, οι οποίοι δεν είχαν προβεί στις σχετικές διαδικασίες αναμένοντας τη συνολική ρύθμιση του ζητήματος, την οποία πολλάκις έχει δεσμευτεί το υπουργείο ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς έως τώρα η υπόσχεση αυτή να έχει υλοποιηθεί.

Από το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε χθες μάλιστα αφαιρέθηκαν σχεδόν την τελευταία στιγμή οι σχετικές διατάξεις ύστερα από το μπαράζ αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες φαίνεται ότι απειλούν τη συνταγματικότητα και της μεταβατικής ρύθμισης που σχεδιαζόταν για το διάστημα έως την ολοκλήρωση των Τοπικών και Ειδικώ Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ).

Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες ιδιοκτήτες να μείνουν για άλλη μια φορά «ξεκρέμαστοι» με τις σχετικές ρυθμίσεις να παραπέμπονται αόριστα στο μέλλον παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε προ καιρού διαρρεύσει ακόμα και το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων, οι οποίες μεταξύ άλλων περιελάμβαναν και την πληρωμή ενός περιβαλλοντικού τέλους για την εξασφάλιση οικοδομησιότητας των οικοπέδων.

Η ιδιότυπη ομηρία των ιδιοκτητών κρατά από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν έληξε η προθεσμία που έδινε ο νόμος 4759/2020 για την κατά παρέκκλιση δόμηση στα μικρά οικόπεδα, κάτω των 4 στρεμμάτων. Παράταση δεν είχε δοθεί παρά το γεγονός ότι η κατάρτιση των ΤΠΣ ήταν ακόμα σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, ενώ ακόμα και σήμερα απέχουν πολύ από την ολοκλήρωση. Ωστόσο από τότε η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα ξανάνοιγε το θέμα προαναγγέλοντας μάλιστα σχετική ρύθμιση κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, η οποία όμως παρέμεινε υπόσχεση και δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Επιβεβαιώνει και η Άγκυρα την «αναβολή» της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ

1a9a2b96-3378-48c2-a5cb-b43cc62f4c47.jpg

Γιάννης Καλλιάνος: Οι 23 λόγοι για τους οποίους θα κινηθεί δικαστικά για τον θάνατο του πατέρα του

18be9d6e-e941-41c1-873a-285b62be8469.jpg

Οικονομάκου - Μιχόπουλος: Ο παραμυθένιος γάμος στη Μύκονο και το βίντεο όλο νόημα πριν το διαζύγιο

3653c179-4c77-4866-8304-fd3a6726f747.png

Σκάνδαλο με διαιτητή της Euroleague: Κάμερα τον κατέγραψε να κλέβει κολόνια από το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου!

cffa9114-ea3d-4b9b-a8a0-bb0b419d0540.jpg