Νωρίτερα μέσα στην ημέρα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας της περιοχής ένας ακόμη μετανάστης, ο οποίος παρουσίασε προβλήματα υγείας, κατά τη διαδικασία εκκένωσης του αλιευτικού, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, με ορατό τον κίνδυνο βύθισης του σκάφους

Στη Μονάδα Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου μεταφέρθηκε εσπευσμένα χθες (22/11) το βράδυ από το νοσοκομείο Χανίων, ο 15χρονος μετανάστης που πάσχει από ζακχαρώδη διαβήτη, λόγω υποτροπής της νόσου.ο

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας της περιοχής ένας ακόμη μετανάστης, ο οποίος παρουσίασε προβλήματα υγείας, κατά τη διαδικασία εκκένωσης του αλιευτικού, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, με ορατό τον κίνδυνο βύθισης του σκάφους.

Παράλληλα στον προβλήτα της Παλαιόχωρας όπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και άνδρες του Λιμενικού, περίπου 150 μετανάστες που είχαν από χθες αποβιβαστεί από το λαθροκάραβο και είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Παλαιόχωρσς, μετά την χθεσινοβδάδινη διαμονή τους στο γκαράζ του πλοίου ΣΑΜΑΡΙΑ της ΑΝΕΝΔΥΚ, χρειάστηκε να αποβιβαστούν.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι διαπραγμεύσεις των μεταναστών με τις αρχές, αφού αρνούνται να αποχωρήσουν από το λιμάνι. Θέλουν μόλις πέσει ο καιρός να ξαναμπούν στο πλοίο και να επισκευαστεί η βλάβη στο πηδάλιο, για να σναχωρήσουν για Ιταλία. Αυτή τη στιγμή οι αρχές κάνουν προσπάθειες ασφάλισης του παλαιού σκάφους στον προβλήτα του λιμανιού, λόγω των ισχυρών ανέμων που πλέοουν στην περιοχή.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι οι περίπου 500 μετανάστες κατέπλευσαν χθες το μεσημέρι στην Παλαιόχωρα μετά από γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά της κωμόπολης για τη διάσωσή τους, που επέβαιναν σε μια παλιά μηχανότρατα η οποία έμεινε ακυβέρνητη 18 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, λόγω βλάβης στο τιμόνι.

Η “Οδύσσεια” των περίπου πεντακοσίων μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία και την Αίγυπτο - όπως οι ίδιοι δήλωσαν - τελείωσε χθες το μεσημέρι με τη ρυμούλκηση του πλοίου που τους μετέφερε στον προβλήτα “Σκάλα” της Παλαιόχωρας. Το αλιευτικό, στο οποίο βρίσκονταν στοιβαγμένοι, είχε ξεκινήσει από τα παράλια της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και ταξίδευε για τέσσερις μέρες υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ενώ έπλεε 18 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας εξέπεμψε σήμα κινδύνου και έμεινε ακυβέρνητο.

meatanastes.pngΟι μετανάστες κατά το σχεδιασμό θα μεταφέρονταν σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας που εξασφάλισε η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νοτιοδυτικής Κρήτης, παραχωρώντας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο της “Σαμαριά”, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη μαρίνα της περιοχής. Επρόκειτο ουσιαστικά για τη λύση στο αδιέξοδο και στο ρευστό τοπίο που είχε διαμορφωθεί γύρω από το θέμα του χώρου παραμονής τόσων ψυχών. Αν και το πλοίο διαθέτει μικρό στεγασμένο χώρο, λόγω της τουριστικής χρήσης του την περίοδο του καλοκαιριού, χαρακτηρίστηκε ως ένας «ανθρώπινος χώρος φιλοξενίας» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής και προώθησης των προσφύγων σε Κέντρο Υποδοχής της Αττικής.

Ωστόσο αρκετοί μετανάστες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν από το αλιευτικό σκάφος, ζητώντας να επισκευαστούν οι ζημιές και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τελικό προορισμό την Ιταλία. Άλλοι επιβιβάστηκαν στα πούλμαν που μίσθωσε η δημοτική αρχή για να μεταβούν στο πλοίο Σαμαριά. Σύροι και Αιγύπτιοι κάτοικοι στην περιοχή εκτελούν χρέη μεταφραστή στις διαπραγματεύσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά υπάρχουν 50 γυναίκες και παιδιά κάτω των 15 ετών. “Δε γνωρίζω τι θα γίνει σήμερα”, σημείωσε ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει εξέλιξη μέσα στην ημέρα.

Σημειώνεται ότι στο Σαμαριά δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες και για αυτό το λόγο στο σκάφος έφεραν και χημικές τουαλέτες.

Παρέμβαση Μηταράκη

Την ίδια στιγμή, κατεπείγουσα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ζητώντας η ΕΕ να επέμβει άμεσα για μετεγκατάσταση των μεταναστών που διασώθηκαν νοτίως της Κρήτης.

Με αφορμή το ναυάγιο, στο οποίο σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές που επικαλείται το υπουργείο εμπλέκονται 400 μετανάστες, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στους παραλήπτες της επιστολής Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής στην ΕΕ δεν είναι εφικτό να σηκώνουν το ολοένα αυξανόμενο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης το οποίο είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους. Ο κ. Μηταράκης τέλος, επισημαίνει ότι «ζητάμε από την Επιτροπή να αναλάβει αμέσως και να συντονίσει μια πρωτοβουλία μετεγκατάστασης» έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι «η ευθύνη για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα μοιράζεται δικαίως μεταξύ των κρατών μελών».

«Δεν μπορούμε, πλέον, να διαχειριζόμαστε το μεταναστευτικό ως φαινόμενο έκτακτης ανάγκης, η τελική λύση είναι το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο», δήλωσε στην Corriere della Sera o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα, με αναφορά στην ανάγκη έγκρισης του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, αλλά και στο Σχέδιο Δράσης για την κεντρική Μεσόγειο.

Επί ποδός Δήμος και εθελοντές

Η κινητοποίηση στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου ήταν άμεση. Η δημοτική Αρχή, η ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, τα παραρτήματα Χανίων και Κισσάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου και ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών και της Αστυνομίας τέθηκαν επί ποδός για την υποδοχή του σκάφους και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και μετανάστες. Για μια δύσκολη επιχείρηση και για το μεγάλο βάρος που καλείται για μια ακόμη φορά να σηκώσει ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου μίλησε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης.

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, δεδομένου ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έχει φτάσει μέχρι σήμερα στην περιοχή μας», είπε.

Ο περιφερειακός συντονιστής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Στέφανος Ντουκάκης από τα Χανιά, γιατροί και νοσηλευτές από το Κέντρο Υγείας Καντάνου προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε εξαντλημένους άνδρες και γυναίκες. Η γενική εικόνα των προσφύγων και μεταναστών ήταν καλή. Ένας νεαρός με σακχαρώδη διαβήτη παραλήφθηκε από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων.

Ο κ. Ευτύχης Αλυγιζάκης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καντάνου, υπογράμμισε ότι «ουδέποτε στο παρελθόν αντιμετωπίστηκε στην περιοχή τόσο μεγάλο καραβάνι προσφύγων».

Άνδρες νεαρής ηλικίας στην πλειοψηφία τους, παρέμεναν για ώρες στο κατάστρωμα, ενώ γυναίκες με παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια περιμένοντας υπομονετικά τη διαδικασία αποβίβασής τους και μεταφοράς τους στη μαρίνα της Παλαιόχωρας και στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Σαμαριά” της ΑΝΕΝΔΥΚ. Η διαδικασία της μεταφοράς τους άρχισε λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα και εξελίχθηκε υπό βροχή.

14.jpg15.jpg16.jpg19.jpg20.jpg22.jpg23.jpg21.jpgmetan.jpgmetan1.jpgmetan2.jpgmetan4.jpgmetan5.jpgmetan7.jpgmetan9.jpgmetan10.jpg_Viber_2022-11-22_16-04-06-292.jpg_Viber_2022-11-22_16-04-06-510.jpg_Viber_2022-11-22_18-57-08-148.jpg_Viber_2022-11-22_18-52-02-580.jpg_Viber_2022-11-22_18-57-06-743.jpgViber_2022-11-22_18-57-08-227.jpgmetan3.jpgmetan6.jpg