Στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου ξεκίνησαν οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη του συνεδρίου έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στο λόφο Μαρτινέγκο.

Στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε:
“Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, σας καλωσορίζει στην αγαπημένη σας πατρίδα, τον τόπο των παιδικών σας αναμνήσεων, στον τόπο που οι γονείς και οι παππούδες σας, έδωσαν μεγάλους αγώνες για υψηλά ιδανικά, αγώνες τους οποίους σήμερα τιμούμε και σεβόμαστε.

Σας καλωσορίζουμε στο Ηράκλειο στην καρδιά του καλοκαιριού, σε ένα μήνα που οι γειτονιές στις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης γεμίζουν χαρά, εξ αιτίας και της δικής σας παρουσίας στα πατρικά σας σπίτια.

Κυρίες και κύριοι,
Το 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών συμπίπτει με το αφιερωματικό έτος «Ερωτόκριτος», καθώς ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2019 ως έτος αφιερωμένο στον Ερωτόκριτο.

Με την ευκαιρία, επομένως, της αποψινής εναρκτήριας συνεδρίας θέλω να τονίσω πως η Κρήτη δημιουργεί στο πέρασμα των αιώνων. Και δημιουργεί θαύματα. Αυτός ο τόπος έχει ισχυρή ταυτότητα που προέρχεται από δύο πηγές:

• την νέα δημιουργία και

• τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Με αυτό το δεδομένο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον Ερωτόκριτο, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας ως γέφυρα ειρήνης, ως δύναμη εξωστρέφειας, ως μήτρα αρετών και παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Αποδεικνύουμε πως συνενώνουμε την παράδοση με τη νεωτερικότητα.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η παρουσία σας αυτές τις μέρες στο νησί, επιβεβαιώνει πως οι Κρήτες της Διασποράς διαδραματίζουν διαχρονικά έναν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του τόπου μας. Στήριξαν τους αγώνες των Κρητικών για την ελευθερία. Έλαβαν μέρος ενεργά στα πεδία των μαχών κατά των κατακτητών. Συνέδραμαν στην οικονομική και πνευματική ανόρθωση του νησιού με τους Μεγάλους Ευεργέτες,αλλά και με τις μικρές ή μεγάλες δωρεές των πολλών -λιγότερο γνωστών- συμπατριωτών μας.

Όλοι εσείς οι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό, αλλά και οι πρόγονοί σας υπήρξατε ανέκαθεν ο πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης του τόπου μας. Κομμάτι της ψυχής του αλλά και της δύναμής του.

Οι συναισθηματικοί δεσμοί, με την πατρίδα και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτισμικής ταυτότητας, παραμένουν ζωντανές χάρη στην οργάνωση του Ελληνισμού της διασποράς σε κοινότητες, ενώ η παρουσία του στις νέες πατρίδες είναι δυναμική όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες και την πολιτική.

Αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι,

Η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της ομογένειας, τα τελευταία χρόνια με θεσμοθετημένες δράσεις και πρωτοβουλίες φροντίζει να ενισχύσει τους δεσμούς της με αυτήν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή μας δίνουν τη δυνατότητα να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα και να αποφασίσουμε όλοι μαζί ποιες είναι οι καλύτερες δυνατές λύσεις προκειμένου οι Κρητικοί όπου γης να διαφυλάξουμε ζωντανές τις παραδόσεις και τις αξίες μας.

Το οφείλουμε στις νεότερες γενιές, εντός κι εκτός συνόρων,για να μπορούν να νοιώθουν σιγουριά ότι η Κρήτη δεν είναι μια ένα νησί σε μια γωνιά της γης, αλλά μια μεγάλη αγκαλιά σ’ ολόκληρη τη γη.
Κλείνοντας να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, την οργανωτική επιτροπή των φετινών εκδηλώσεων καλωσορίζοντάς σας στην Κρήτη.