«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο» διαβεβαίωσε σήμερα ο κ. Οικονόμου, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και στην εθνική οικονομία

Η εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική κυβέρνηση καθώς, αν συνεχιστεί το ράλι των προηγούμενων ημερών για αρκετές εβδομάδες, είναι πιθανό οι επιδοτήσεις των λογαριασμών που έχουν προϋπολογιστεί στα 2,5 δισ. ευρώ να μην αρκούν για την κάλυψη σημαντικού μέρους των αυξήσεων.

Δεν αποκλείεται να χρειαστεί και η συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που άφησε να εννοηθεί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει στοχευμένες παρεμβάσεις πέραν της οριζόντιας στήριξης, γιατί υπάρχει κόσμος, που πραγματικά το έχει ανάγκη, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου και τόνισε πως «δεν πρέπει να διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, δεν είναι εύκολη άσκηση, θα έλθουν και μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά με σώφρονες αποφάσεις η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του, θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Αναφερόμενος, δε στη ρύθμιση για το περιθώριο κέρδους στα καύσιμα και τα σιτηρά, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αυτή στοχεύει να προστατεύσει τους καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας και σημείωσε πως η κυβέρνηση παρέχει εργαλεία προκειμένου να διασφαλισθεί ο σωστός τρόπος λειτουργίας της αγοράς.

Παραμένει στα 39 ευρώ/μήνα η επιδότηση στο ρεύμα τον Μάρτιο

Ο ενεργειακός «εφιάλτης» που έχει «χτυπήσει» την Ευρώπη, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στο να αποφασίσει την επέκταση των επιδοτήσεων και τον Μάρτιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκας, προς τους προμηθευτές, οι επιδοτήσεις που συνεχίζονται για έβδομο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνονται ως εξής:

Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

Διαβάστε επίσης:

Νέα «έκρηξη» στην τιμή του ρεύματος: Με «άλμα» 30% έφτασε τα 360 ευρώ η μεγαβατώρα

Συνταξεις: «Κλείδωσαν» αναδρομικά έως 33.750 ευρώ για χιλιάδες δικαιούχους (Πίνακας)

ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κι άλλο με τις νέες αντικειμενικές – Οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

TAGS: