Με πλήθος πλειστηριασμών μάς αποχαιρετά το 2021. Και τούτο καθώς στη διαδικτυακή σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν προγραμματιστεί μόνο για το εναπομείναν δεκαήμερο της χρονιάς περισσότεροι από 800. Ανάμεσα σε αυτούς φιγουράρουν αρκετά επώνυμα και ηχηρά σφυριά που αφορούν κατά κύριο λόγο ξενοδοχεία, συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών, καθώς και ακίνητα που κουβαλούν μεγάλη ιστορία.

Το «Myconian Blue Resort»

Σε αυτή την παρτίδα πλειστηριασμών υπάρχουν αρκετά assets στη Μύκονο. Ετσι, για τις 22 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το σφυρί (για δεύτερη φορά) για ένα από τα ακριβότερα ακίνητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πρόκειται για το «Myconian Blue Resort», που αναπτύσσεται σε έκταση 4,1 στρεμμάτων στον Αγιο Στέφανο με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 13 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα λειτουργεί ως ξενοδοχείο από το 1995, αρχικά με εννέα δωμάτια και εννέα διαμερίσματα.

pleistiriasmoi__3_.jpg Το «Myconian Blue Resort», που αναπτύσσεται σε έκταση 4,1 στρεμμάτων στον Αγιο Στέφανο, βγαίνει σε πλειστηριασμό, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 13 εκατ. ευρώ

Το 2013 εκδόθηκε νέο σήμα ΕΟΤ, στο οποίο εμφανίζεται ως ξενοδοχείο κλασικού τύπου 4 αστέρων, αποτελούμενο από 38 δωμάτια. Σήμερα αποτελείται από τέσσερα κτίρια, μια κεντρική πισίνα και έξι μικρότερες, οι οποίες εξυπηρετούν αντίστοιχα δωμάτια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι σημαντικές πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καθώς η αρχική άδεια προέβλεπε τρία ανεξάρτητα κτίρια, συνολικής επιφανείας 201,54 τ.μ. κύριων χώρων και 60 τ.μ. βοηθητικών, ενώ τώρα έχει… μεγεθυνθεί σε 2.130 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 250 τ.μ. βοηθητικών. Στην έκθεση του πλειστηριασμού τονίζεται ο «κίνδυνος πολεοδομικής νομιμότητας» και, όπως εξηγείται, «όσα τμήματα εξ αυτών των επιφανειών έχουν κατασκευαστεί προ του 2011 δύναται να ρυθμιστούν με τον ισχύοντα Ν.4495/17 καταβάλλοντας το αντίστοιχο πρόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση όσα εξ αυτών έχουν κατασκευαστεί μετά το 2011 δεν δύναται να ρυθμιστούν και θα πρέπει να αποξηλωθούν». Με βάση την έκθεση εκτίμησης, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν στα 4,177 εκατ. ευρώ. Το σοβαρό αυτό μειονέκτημα κόστισε 2 εκατ. ευρώ στην τιμή πρώτης προσφοράς, η οποία με βάση τα υπόλοιπα στοιχεία οριζόταν στα 15 εκατ. ευρώ.

Τα οικόπεδα στο Αγράρι

Στις 22 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός σε βάρος της εταιρείας Ε. Σκουλίκας - L. Zorina Ο.Ε. για τρία οικόπεδα στο Αγράρι, που βγαίνουν με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 950.000 ευρώ.

Το πρώτο έχει έκταση 5.104,60 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 470.000 ευρώ. Το δεύτερο έχει έκταση 4.140,50 τ.μ. και βγαίνει στις 440.000 ευρώ, ενώ το τρίτο, στη θέση Ράχη Ανω Μεράς, έχει έκταση 1.354 τ.μ., δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και η τιμή του έχει οριστεί στις 40.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της εταιρείας ΓΕΒΑΜΙ Εστέιτ σε βάρος της οποίας έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός την ίδια ημέρα για έκταση 44.435 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς μόλις 180.000 ευρώ. Παρότι φαίνεται απίστευτο 45 στρέμματα στη Μύκονο να βγαίνουν στο σφυρί με τόσο χαμηλή τιμή, όλα έχουν την εξήγηση τους… Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο περιτριγυρισμένο με ξερολιθιά, εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και ζώνης οικισμού στη θέση Αϊ-Λιάς (Πόροι) Ανω Μεράς. Οπως περιγράφεται στην έκθεση εκτίμησης, η περιοχή Αϊ-Λιάς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, «είναι απομακρυσμένη και μη αξιοποιημένη και συνεπώς δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον», ενώ απέχει από τη Χώρα περίπου 14 χλμ. και από την Ανω Μερά 7 χλμ.

Το αγροτεμάχιο είναι επικλινές και βραχώδες και η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου μήκους περίπου 2,5 χλμ. και στη συνέχεια μέσω ασφάλτινης οδού. Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει κατά ένα μέρος παλιά εγκαταλελειμμένη κατασκευή που εξυπηρετούσε μεταλλεία και απέχει από τη θάλασσα (βραχώδης ακτή) περίπου 180 μέτρα. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, βρίσκεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις. Η περιοχή είναι συγκέντρωσης εγκαταστάσεων μεταποίησης όπου επιτρέπονται έργα και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, γεωργοκτηνοτροφικά και κτίρια κοινής ωφέλειας, εμπορικές γεωργικές αποθήκες κ.ά. Δεν επιτρέπεται, όμως, η κατοικία.

Η οικογένεια Παρασκευαΐδη

Η οικογένεια Παρασκευαΐδη, με γνωστότερο στην Ελλάδα μέλος της τον Ευθύβουλο Παρασκευαΐδη, διέγραψε μια μακρά διαδρομή ως το έτερον ήμισυ στον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο της J&P Overseas, μαζί με την οικογένεια Ιωάννου. Επίσης, κατείχε επί δεκαετίες το εμβληματικό ξενοδοχείο «Ledra Marriott» (και μετέπειτα «Athens Ledra») στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο προ τετραετίας έχασε λόγω τραπεζικών χρεών. Στις 29 Δεκεμβρίου θα βγουν στο σφυρί δύο ακόμη ιδιοκτησίες της στην ίδια περιοχή, και συγκεκριμένα στην οδό Πύρρας, έναντι του πρώην «Ledra».

Πρόκειται για ένα κτίριο γραφείων και για τρία ακόμη όμορα οικόπεδα που αποκτήθηκαν από την εταιρεία Αστυ Α.Ε., τον ξενοδοχειακό βραχίονα της οικογένειας Παρασκευαΐδη στην Ελλάδα, την περίοδο 1978-79. Στο μεγαλύτερο από αυτά (383,40 τ.μ.) έχει ανεγερθεί πολυώροφο επαγγελματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 1.419,33 τ.μ. Εκεί εδρεύει θεωρητικά έως και σήμερα η εταιρεία Αστυ Α.Ε.

Το κτίριο, το οποίο εδώ και καιρό είναι κλειστό και μοιάζει εγκαταλελειμμένο, αποτελείται από δύο υπόγεια και τέσσερις ορόφους με δώμα. Ακριβώς δίπλα, επί των οδών Πύρρας και Ευρυδάμαντος, υπάρχουν άλλα δύο οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα, που έχουν συνενωθεί, με συνολική έκταση 400,72 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το κτίριο γραφείων είναι 1,402 εκατ. ευρώ και για το όμορο οικόπεδο 525.000 ευρώ.

Τρία ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας

Τρία μεγάλα ξενοδοχεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας έχει προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί στις 29 Δεκεμβρίου.
BOSS-BOUTIQUE-ATHENS.jpg
Πρόκειται για το «Boss Boutique Athens», το «Delphi Art Hotel Athens» και το «Breeze Boutique Hotel», τα οποία ανήκουν στην εταιρεία Θεοδώρου Πρόπερτις Ελλάς και κατασχέθηκαν από την Ελληνική Τράπεζα για χρέη συνολικού ύψους 21.335.973 ευρώ. Το «Βoss Boutique Athens», επί της συμβολής των οδών Χαλκοκονδύλη 33 και Σωκράτους, είναι το μεγαλύτερο από τα τρία και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 5,46 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση εκτίμησης, προβάλλεται ως ξενοδοχείο 5 αστέρων, σύμφωνα όμως με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας πρόκειται για μονάδα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια που ανήκει στην κατηγορία των 5 κλειδιών (ανώτερη κατηγορία).

Εχει χτιστεί σε γωνιακό οικόπεδο επιφάνειας 495,94 τ.μ. και περιλαμβάνει 65 οριζόντιες ιδιοκτησίες που εκτείνονται στο υπόγειο, στο ισόγειο και τους υπερκείμενους 8 ορόφους, συνολικής επιφάνειας 3.213,98 τ.μ. Το «Boss Boutique Athens» διαθέτει 108 δωμάτια, πλήρως ανακαινισμένα.

Το δεύτερο είναι το «Delphi Art Hotel Athens», επί της Αγίου Κωνσταντίνου 27, έναντι του ομώνυμου ναού και του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για γωνιακό οικόπεδο 340,80 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί πολυώροφη οικοδομή, αποτελούμενη από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο, τέσσερις ορόφους και δώμα συνολικής επιφάνειας 2.368 τ.μ. Σύμφωνα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, το ξενοδοχείο έχει την επωνυμία «Δελφοί Αρτοτέλ», διαθέτει 43 δωμάτια, είναι ανακαινισμένο και σε καλή κατάσταση. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,82 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο ξενοδοχείο είναι το «Breeze Boutique Hotel» στη συμβολή των οδών Χαλκοκονδύλη και Αριστοτέλους. Πρόκειται για γωνιακό οικόπεδο 262 τ.μ. και, σύμφωνα με την αρχική οικοδομική άδεια (του 1973), έχει ανεγερθεί κτίριο γραφείων και καταστημάτων. Με νεότερη οικοδομική άδεια (του 2012) πραγματοποιήθηκε αλλαγή χρήσης και σήμερα περιλαμβάνει 61 οριζόντιες ιδιοκτησίες (με 70 δωμάτια) που εκτείνονται στο ισόγειο και 8 ορόφους. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 3,4 εκατ. ευρώ. Και για τις τρεις αυτές μονάδες υπάρχουν συμβάσεις πολυετούς μίσθωσης με διάρκεια έως το 2026-27 με εταιρείες που έχουν συσταθεί την ίδια περίοδο (2014-2015) με το ίδιο πρόσωπο ως διαχειριστή.

Το Nefeli Luxury Villas στη Χαλκιδική

Στις 29 Δεκεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει το σφυρί για 12 από τις 24 εξοχικές κατοικίες του συγκροτήματος Nefeli Luxury Villas στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής. Το συγκρότημα ανήκει στην εταιρεία Οικοδομικές Επιχειρήσεις Νεφέλη Α.Ε. και αναπτύσσεται σε έκταση 40 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα. Είναι κατασκευασμένο με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι τοιχοποιίες είναι από πλινθοδομή. Η στέγη αποτελείται από επικεραμωμένη πλάκα σκυροδέματος και τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου, ενώ η ποιότητα κατασκευής και η συντήρηση χαρακτηρίζονται καλές. Ο περιβάλλων χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος με εσωτερική οδοποιία, δενδροφυτεύσεις, γκαζόν κ.ά., ενώ περιλαμβάνει κεντρική πισίνα εμβαδού 79 τ.μ.
pleistiriasmoi__1_.jpg
Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τις κατοικίες κλιμακώνονται ανάλογα με το εμβαδόν και τα χαρακτηριστικά τους, από 226.663 έως 681.615 ευρώ, με τη συνολική τιμή να διαμορφώνεται σε 3.629.073 ευρώ.

Σε Ιεράπετρα, Κεφαλονιά, Ωραιόκαστρο

Στις 29 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για δύο ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα που ανήκουν στις εταιρείες (κοινών συμφερόντων) Ακτή Α.Ε. και Πεζάκι Α.Ε. Το ένα είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων και δυναμικότητας 235 δωματίων «Sunshine Beach», που βγαίνει με τιμή εκκίνησης 9 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο είναι το 4 αστέρων και δυναμικότητας 107 δωματίων «Sunshine Crete Village», που βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 3,2 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημέρα θα γίνει ο πλειστηριασμός και για το 3 αστέρων «Niriides Hotel» στη Σκάλα Αργοστολίου της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ένα συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων που αποτελείται από ισόγειο κεντρικό κτίριο και άλλα τρία κτίρια. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 850.000 ευρώ. Στις 22 Δεκεμβρίου θα προηγηθεί το σφυρί για ξενοδοχείο 4 αστέρων με 11 δωμάτια της εταιρείας Ν. Αλυσανδράτος ΑΞΕ στην περιοχή Ερίσου της Κεφαλονιάς. Αποτελείται από πέντε αποπερατωμένα κτίρια και ένα ημιτελές, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των οπτοπλινθοδομών, με τιμή εκκίνησης στα 1,286 εκατ. ευρώ. Το «Lion’s Hotel» στο Μελισσοχώρι Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης βγαίνει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό στις 29 Δεκεμβρίου, με μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στα 1,8 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο ανήκει στη Λέοντος Μέλαθρον Α.Ε. και αναπτύσσεται σε έκταση 38.510 τ.μ.
pleistiriasmoi__2_.jpg Με τιμή πρώτης προσφοράς 1,47 εκατ. ευρώ βγαίνει σε πλειστηριασμό και το διατηρητέο επί της Ασκληπιού 34
Νεοκλασικό στην Ασκληπιού

Ενα ιδιαίτερο κτίριο που βρίσκεται στις παρυφές του Κολωνακίου, επί της οδού Ασκληπιού 34, έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 22 Δεκεμβρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,47 εκατ. ευρώ. Το οικόπεδο είναι 280,20 τ.μ. και η υφιστάμενη τριώροφη οικοδομή έχει συνολική επιφάνεια 844,51τ.μ. Σύμφωνα με τους τίτλους κτήσης, είχε χτιστεί κατά τα έτη 1890-1895 και κηρύχθηκε διατηρητέο το 1992. Είναι πλήρως ανακαινισμένο και με καλό βαθμό συντήρησης. Οπως αναφέρει η έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με τριγωνική επίστεψη, έντονη αξονική συμμετρία κάθετων αξόνων στην πρόσοψη ως προς τη διάταξη των ανοιγμάτων, με εξώστες στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο με περίτεχνα φουρούσια. Το κτίριο καλύπτεται από κεραμοσκεπή στέγη.

Ο Βωβός στο Μαρούσι

Και σε αυτή την ομάδα πλειστηριασμών δίνει το «παρών» η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, του άλλοτε κραταιού κατασκευαστή. Στην προκειμένη περίπτωση βγαίνουν στο σφυρί δύο ακόμη ιδιοκτησίες της που έμειναν ημιτελείς και αναξιοποίητες. Η μία είναι το γνωστό γιαπί στο Μαρούσι επί της λεωφόρου Κηφισίας 109, λίγο πριν το Δαχτυλίδι, που προοριζόταν για κτίριο γραφείων. Από το 2004 όμως έμεινε στα μπετά και στις 22 Δεκεμβρίου βγαίνει για μία ακόμη φορά στο σφυρί με τιμή εκκίνησης 4,8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημέρα θα γίνει ο πλειστηριασμός για οικόπεδο 1.970 τ.μ. επί της λεωφόρου Κηφισίας 338, στο ύψος του Νέου Ψυχικού, το οποίο λόγω θέσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «φιλέτο». Ο πλειστηριασμός αφορά τα ποσοστά των εταιρειών του Βωβού επί του οικοπέδου που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, με τις τιμές πρώτης προσφοράς στα 660.000 και 600.000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα: Αγνοούμενη φοιτήτρια στη Γιούτα βρέθηκε στο υπόγειο του απαγωγέα της γυμνή και «καλυμμένη με κάρβουνα»
Πολικές θερμοκρασίες στα ορεινά της χώρας, πού άγγιξαν τους -9 βαθμούς Κελσίου
Τι αλλάζει στη ζωή μας με την Όμικρον - Τesting για τους εμβολιασμένους σε εστίαση και διασκέδαση για τις γιορτές

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr