“Στο Τομπρούκ η μόνη λέξη που ακούγεται είναι Γαύδος”

“Στο Τομπρούκ η μόνη λέξη που ακούγεται είναι Γαύδος”

Παραδέχτηκε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ότι η μόνη λέξη που ακούγεται στο Τομπρούκ είναι… Γαύδος, μετά και από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”.

Η κα Βούλτεψη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Αταίριαστοι” του ΣΚΑΪ.

«Δεν είναι εύκολο να φθάσει κανείς στηνπαραλία Τρυπητή της Γαύδου, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης», λέει ο βαρκάρης μας,Γιάννης Τσιγωνάκης. Μέρα μεσημέρι και ο ήλιος καίει με πρωτόγνωρες θερμοκρασίες για την εποχή… αναφέρεται αρχικά στο σχετικό δημοσίευμα – οδοιπορικό της εφημερίδας.

Πράγματι το μέρος είναι μαγικό. Η παραλία βρίσκεται στην έξοδο ενός ξεροπόταμου, ενώ δίπλα υπάρχει μια αλατολίμνη.

Τους τελευταίους μήνες έχει υποδεχθεί περισσότερους από600 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι διασχίζουν το Λιβυκό Πέλαγος για να περάσουν στην Ευρώπη.Αλλοι τόσοι περίπουέχουν εντοπιστεί μερικά ναυτικά μίλια από τη Γαύδο και έχουν μεταφερθεί στα νότια παράλια της Κρήτης πριν αποβιβαστούν στο νησί.

Οι βασικοί σταθμοί των μεταναστών από τα βόρεια παράλια της Λιβύης στη Γαύδο και από εκεί στα νότια παράλια της Κρήτης και τα Χανιά, προτού μεταφερθούν με το πλοίο της γραμμής στην ενδοχώρα. [Michael Kirki]

«Ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες περίπου, ήρθε μια βάρκα και έβγαλε 35 μετανάστες.Μετά ήρθε μια άλλη και φθάσαμε να βγάζουμε 50, 100» αφηγείται οαντιδήμαρχος Γαύδου Μιχάλης Λαμπάκης. «Τον Μάρτιο, μέσα σε ένα τριήμερο είχαμε στο νησί 120 ανθρώπους σε άθλια κατάσταση. Από εκεί βγαίνανε σε ένα χωριό που λέγεται Πατσιανά, τους βλέπανε οι κάτοικοι και κατευθείαν μας ενημέρωναν και πηγαίναμε και τους βρίσκαμε ώστε να γίνει η διαδικασία που ακολουθούσαμε. Πολλές φορές άναβαν φωτιές να ζεσταθούν και τους έβλεπαν οι ψαράδες και μας ειδοποιούσαν» περιγράφει ο αντιδήμαρχος, ο οποίος μαζί με τον βαρκάρη Γιάννη Τσιγωνάκη, τον αδερφό του Μανώλη, αλλά και τον έναν και μοναδικό αστυνόμο του νησιού, ανέλαβαν να διαχειριστούν την άφιξη αυτών των ανθρώπων. Σύντομα ενεπλάκησαν και άλλοι, οι οποίοι σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού μέσα στον χειμώνα.

Είναι κοινό μυστικό πως στο νησί δεν υπήρχε κανένας λιμενικός στο φυλάκιο ως και τον Απρίλιο. Οι λιμενικοί έφθασαν στο νησί από την Κρήτη, πρόσφατα. Δεν υπήρχαν όμως ούτε και εφόδια, αφού ο πληθυσμός του νησιού τον χειμώνα δεν ξεπερνάει τους 60 με 70 κατοίκους. Τα νέα για τη νέα υδάτινη δίοδο στην Ευρώπη ήταν ήδη εξώφυλλο στη βρετανική εφημερίδα Guardian, όταν οι αρχές κινητοποιήθηκαν, έπειτα από απανωτά αιτήματα της δημάρχου Λίλιαν Στεφανάκη και της τοπικής κοινωνίας.

«Είναι η Γαύδος η νέα Λαμπεντούζα;»ανέγραφαν οι επικεφαλίδες. «Ηρθαν, αλλά αργά» λένε οι ντόπιοι στην Καραβέ, το λιμάνι του νησιού, όπου συναντιούνται για καφέ και για να χαζέψουν το πλοίο που σε λίγο θα αναχωρήσει. «Η κατάσταση ήταν δύσκολη από την αρχή» συμφωνούν. «Και κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να την αντιμετωπίσουμε» λένε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”…