Στην Ελλάδα ρίχνει για ακόμα μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν, το φταίξιμο των κακών ελληνοτουρκικών σχέσεων - Ανοικτούς διαύλους με την Αθήνα ζήτησε ο Στόλτενμπεργκ από τον Χουλουσί Ακάρ

Η επίσκεψη του Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία με κύριο στόχο να κάμψει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ήταν επίσης μια ευκαιρία για να ζητήσει να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με την Αθήνα.

«Σήμερα συζητήσαμε διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στο Αιγαίο, τη μάχη μας κατά της τρομοκρατίας, την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς και την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Στόλντεμπερκ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, ζήτησε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα κάτι που τόνισε και κατά το τετ α τετ που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από την άλλη πλευρά η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση, Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναφέρει ότι δεν είναι η Άγκυρα εκείνη που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και ότι η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στη λογική και να κάνει διάλογο.

Το μήνυμα Στόλτεμπεργκ μέσω Twitter

Δηλώνοντας ότι χαίρεται που φιλοξενείται από τον Ερντογάν, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Μετέφερα τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο Ερντογάν για τον ζωτικό του ρόλο στη συνέχιση της συμφωνίας για τα σιτηρά. Επίσης συζητήσαμε για την ολοκλήρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που θα ισχυροποιήσει τη συμμαχία μας».

Great to be hosted by President @RTErdogan in Istanbul. I thanked the President for his vital role in securing the continuation of the #Ukraine grain deal. We also discussed finalising #Finland & #Sweden’s #NATO membership, which will make our Alliance stronger. pic.twitter.com/tScfY7oUSy

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) November 4, 2022

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γενς Στόλτενμπεργκ:

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και το τριμερές μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κίνησης που πραγματοποίησαν στο υψηλότερο επίπεδο με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο διάδρομος σιτηρών άρχισε να λειτουργεί ξανά και ότι θα επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας την επόμενη περίοδο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό και να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία αναφέρθηκαν οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Erdoğan δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι αυτή που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και ότι θα ήταν ωφέλιμο η Ελλάδα να ενεργήσει με κοινή λογική και να οδηγηθεί σε διάλογο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι ο ρυθμός και ο χρόνος της διαδικασίας για την επικύρωση του τριμερούς μνημονίου Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας θα καθοριστεί από τα βήματα που θα λάβουν αυτές οι χώρες».

Σχετικές ειδήσεις:

Στόλτενμπεργκ: Καιρός να καλωσορίσουμε Σουηδία-Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Στην Τουρκία ο Γενς Στόλτενμπεργκ - Συνάντηση με τον Ερντογάν

Συγχαρητήρια Στόλτενμπεργκ σε Μελόνι