Στο τέλος της γραμμής του ανατολικού ορίζοντα, ο λιτός ναός του Αγίου Ισιδώρου, στο Κάβο Σίδερο, «έλαμψε» και σήμερα, κάτω από τον γενναιόδωρο ήλιο, τη παραμονή τη γιορτής του, στον πανηγυρικό εσπερινό που ψάλθηκε, παρουσία πιστών από όλη την Κρήτη.

Μια μυσταγωγία με τη συμμετοχή της φύσης και του θρησκευτικού συναισθήματος, σε ένα απέριττο τοπίο μοναδικής ομορφιάς, με βάρος ιστορικό και σύγχρονο, με το πλήθος πιστών να τιμούν τη μνήμη του Αγίου και μαζί να εκφράζουν τον απόλυτο θαυμασμό τους για την υπέρτατη θέαση που προσφέρει ο τόπος και στα στοιχεία που συνενώθηκαν για να την δημιουργήσουν.
Δεν είναι τυχαίο , που αυτό το σημείο, επιλέχθηκε για να δηλώνεται η πίστη,όπως δήλωσε και ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος που χοροστάτησε στον αποψινό πανηγυρικό εσπερινό,μαζί με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού Φιλόθεο Σπανουδάκη, κάνοντας αναφορά και στην ιστορική αναφορά του κτίσματος του πρώτου ναού από διωκόμενους Χριστιανούς που έφτασαν εδώ από την Αίγυπτο..
Τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα συνηγορούν στην ιστορικότητα του τόπου, όπως είπε ο Μητροπολίτης Κύριλλος, που σύνδεσε την λιτότητα του τοπίου και την μοναχικότητά του, με την μοναστηριακή ζωή που είχε η περιοχή. Ο σημερινός ναός βρίσκεται κοντά στα ερείπια του πρώτου ναού, που χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα και υπάγεται στην Ιερή Μονή Τοπλού.
Ο «άγιος» αυτό τόπος ,γνώρισε μεγάλη δόξα τη μέρα της γιορτής του, με ένα πανηγύρι που ξεκίνησε από τους ψαράδες της περιοχής και σιγά -σιγά, με ανθρώπους, όπως ο αξέχαστος Διονύσης Γιαννακάκης, «μάζεψε» παρέες που μεγάλωναν με το πέρασμα του χρόνου, γιορτάζοντας με ειλικρίνεια και απλότητα. Ο Μιχάλης Γιαννακάκης, τα ξέρει όλα αυτά , από τις διηγήσεις του πατέρα του και από όσα έζησε κι ο ίδιος.
Η σημερινή μέρα, ήταν η «επίσημη» για το ναό, που υποδέχτηκε μαζί με τους πιστούς και τις αρχές του τόπου, πολιτικές και στρατιωτικές, κυρίως ναυτικές λόγω της τοποθεσίας και της ναυτικής βάσης Κυριαμαδίου.
Ανάμεσα τους, ο Δήμαρχος Σητείας Γ. Ζερβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γ. Γουλιδάκης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γ. Τσιφετάκης,ο Αντιδήμαρχος κ.Αιλαμάκης δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.
Ακόμα, ο Διοικητής Μέριμνας Ναυτικού Αντιναύαρχος Αρ. Αλεξόπουλος, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης, Αρχιπλοίαρχος Θ. Μικρόπουλος, ο Διοικητής τη Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου Μ.Παθιάκης,ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Κ. Παπαδάκης κ.α.
Στο σημείο, τιμητικά,έφτασε και πλοιάριο του Λιμεναρχείου Σητείας.
Μετά τον εσπερινό, χρέη οικοδεσπότη ανέλαβε η Ναυτική Βάση, που υποδέχτηκε τους καλεσμένους της και παρέθεσε δείπνο.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm