Συνεχίζονται οι έλεγχοι του μικτού κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της αυτοψίας που κάνουν στη Μύκονο, με αφορμή τη «μαφιόζικού τύπου» επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και του απειλητικού και συκοφαντικού μηνύματος σε άλλη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Μύκονος: «Μας απειλούν ένοπλοι μπράβοι, αλλά δεν φοβόμαστε», λέει η πρόεδρος των Αρχαιολόγων

Στεγαστικά: Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων

Μετά την αυτοψία στο χώρο κοντά στους Κάτω Μύλους, στη Χώρα της Μυκόνου, που έγιναν έλεγχοι για αυθαιρεσίες τη Δευτέρα, σήμερα το μικτό κλιμάκιο βρέθηκε στον Πάνορμο.

Τι έχει γίνει στον Πάνορμο

Ο Πάνορμος ήταν για πολλά χρόνια μία σχετικά ερημική παραλία της Μυκόνου. Φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 αποτυπώνουν ένα κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο της εποχής, χωρίς δόμηση, ένα εστιατόριο και μια μεγάλη παραλία. Παρότι με τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε αρκετή οικοδόμηση, εντούτοις ο χαρακτήρας μιας ανοιχτής και προσβάσιμης παραλίας διατηρήθηκε.

Ωστόσο από ένα σημείο και μετά ο χαρακτήρας της παραλίας άρχισε να αλλάζει, με επίκεντρο ένα «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» που σταδιακά άρχισε να «επεκτείνεται και προς την παραλία και προς την πλαγιά προς τα πίσω, με παρκινγκ, «πέργκολες» και διάφορες άλλες κατασκευές. Το κατάστημα αυτό είναι το Principote de Mykonos.

Όμως, πρόκειται για μια περιοχή προστατευόμενη πολλαπλά, τόσο από το ΠΔ (ΦΕΚ 243 Δ/8-03-2005) που καθορίζει ζώνη οικιστικού ελέγχου στη Μύκονο και προσδιορίζει την τα σημεία εκβολής ρεμάτων όπως του Πανόρμου ως βιοτόπους, όσο και από την αρχαιολογική νομοθεσία αφού κοντά βρίσκονται οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι του Μαραθιού και της Μαυροσπηλιάς. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιχείρηση απέχει περίπου 245 μέτρα από τη ζώνη προστασία του Μαραθιού και περίπου 30-35 μ. από τη ζώνη προστασίας της Μαυροσπηλιάς.

Όμως, πέραν αυτού στη Μύκονο συχνά εντοπίζονται αρχαιότητες σε διάφορα σημεία, άρα οποιαδήποτε εκσκαφή ή άλλο ανάλογο έργο απειλεί να καταστρέψει και αρχαιότητες. Πέραν αυτών, η Μύκονος έχει ένα συνολικό χαρακτήρα προστασίας, που έχει να κάνει με τους προστατευόμενους οικισμούς, τις αρχαιότητες αλλά και το ίδιο το φυσικό κάλλος. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε χτίζεται πάνω στη Μύκονο οφείλει να έχει έγκριση όχι μόνο της πολεοδομίας αλλά και της Αρχαιολογικής Yπηρεσίας.panormos2-1024x576.jpg

Στην Αχαΐα μπέρδεψαν την 25η Μαρτίου με την… 28η Οκτωβρίου Ακολουθήστε tanea130.pngστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από tanea130.png