Τα σοβαρά προβλήματα, αλλά και τις διαχρονικές αγκυλώσεις που προκαλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στην αγροτική παραγωγή, τέθηκαν στο τραπέζι πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, των Δημάρχων Φαιστού κ. Γρήγορη Νικολιδάκη και Ιεράπετρας κ. Θοδωρή Καλαντζάκη καθώς και του Αντιδημάρχου Φαιστού κ. Γιάννη Φασομυτάκη.

Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που ολοκληρώθηκαν μετά από μεγάλες πιέσεις αιρετών και αγροτών της Κρήτης, ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, παρουσίασε όλες τις πτυχές του ζητήματος, θεωρώντας πως το Υπουργείο θα πρέπει να παρέμβει άμεσα προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην αγροτική παραγωγή σε κάθε κινητοποίηση. Ο κ. Νικολιδάκης επισήμανε την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της απεργίας οι αγρότες, ενώ τόνισε το γεγονός πως αναγκαστικά αθετούνται διεθνείς συμφωνίες, που εκθέτουν όχι μόνο τους παραγωγούς και την Κρήτη στο εξωτερικό, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Στο ίδιο πνεύμα, ο Δήμαρχος Φαιστού τόνισε πως τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και ειδικότερα των θερμοκηπιακών παραγωγών είναι τόσο μεγάλα, που θέτουν υπό διακινδύνευση την βιωσιμότητα του κλάδου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο Δήμαρχος Φαιστού ανέφερε πως το ζήτημα είναι διαχρονικό, ενώ με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του. Γι’ αυτό και τονίστηκε προς τον αρμόδιο Υπουργό πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να υπάρξει τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μετακίνηση των προϊόντων, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

«Αντιλαμβανόμαστε τα δικαιώματα όλων των κλάδων στην απεργία και σεβόμαστε τις διεκδικήσεις κάθε εργαζόμενου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φαιστού για να προσθέσει:

«Στην προκειμένη περίπτωση όμως, αντιμετωπίζουμε ένα διαχρονικό πρόβλημα, όπου κάθε απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών δημιουργεί τεράστια οικονομική ζημιά στους αγρότες της Κρήτης και ειδικότερα του Δήμου μας. Αυτό είναι ένα θέμα, πάνω στο οποίο θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει και να βρει λύσεις, μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο και δεν δίνει λύσεις. Εμείς από την πλευρά μας καταθέσαμε τις απόψεις μας στον κ. Υπουργό, τον οποίο και ευχαριστούμε που μας δέχθηκε άμεσα και μας διαβεβαίωσε πως θα δει το θέμα, με στόχο να μην ζημιώνονται οι αγρότες μας, να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση των προϊόντων και να μην οδηγείται στην καταστροφή η αγροτική μας παραγωγή».

ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ: «ΖΗΤΑΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ν.Ο.»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, τόνισε: « Από την πρώτη ημέρα που εξαγγέλθηκε η απεργία είχα ενημερώσει τον αρμόδιο Υπουργό για τις συνέπειες και τα προβλήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι αγρότες της Κρήτης και ότι άμεσα έπρεπε να δώσει λύση. Βρέθηκα στην Αθήνα γιατί οι αγρότες καταστρέφονται και η Κυβέρνηση έπρεπε να το αντιληφθεί τάχιστα.
Ύστερα από συζήτηση με τους συναδέλφους μου Δημάρχους, Βιάννου, κ. Μηνά Σταυρακάκη, Φαιστού, κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη και Σητείας, κ. Γεώργιου Ζερβάκη και έχοντας στα χέρια μου και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας για την έκδοση ψηφίσματος αναφορικά με τις επιπτώσεις στη διακίνηση και εμπορία των κηπευτικών της Ιεράπετρας από την κινητοποίηση της Π.Ν.Ο. καθώς και τις αποφάσεις των αγροτικών συλλόγων, συναντήθηκα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να τον ενημερώσω για πολλοστή φορά για τα προβλήματα των αγροτών, ώστε να δοθεί η βέλτιστη λύση για τη μεταφορά των κρητικών αγροτικών προϊόντων.
Οι αγρότες της Ιεράπετρας και γενικά της Κρήτης δεν αντέχουν άλλο και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Μετά από επτά ώρες εντατικών διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η απεργία της Π.Ν.Ο. επιτέλους έληξε. Δεν έληξε όμως η αγωνία και το άγχος των αγροτών μας για το τι θα συμβεί την επόμενη φορά.
Η προσπάθειά μας πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση. Η τοπική αυτοδιοίκηση με τους αγροτικούς συλλόγους και τους φορείς πρέπει να συναποφασίσει και να καταθέσει στην Κυβέρνηση κοινή πρόταση προς όφελος των αγροτών της Κρήτης. Πάγια θέση μου ως Δήμαρχος Ιεράπετρας είναι ότι η μεταφορά των αγροτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα ακόμη και σε περίπτωση απεργίας της Π.Ν.Ο.
Ευχαριστώ τον Υπουργό, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τα Στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ανταπόκρισή τους και την καθοριστική συμβολή τους στη λύση της απεργίας».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη, το Λασίθι, και το Ηράκλειο