Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί πόσο χρόνο θα χρειαστεί η χώρα για να λάβει υψηλή επενδυτική διαβάθμιση, εκτιμά ο διοικητής της ΤτΕ

Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού (ή σε οτιδήποτε αντικαταστήσει αυτό το πρόγραμμα) ενδέχεται να είναι σύντομα εφικτή, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Όλοι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κατατάσσουν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα – γεγονός που κανονικά αποκλείει τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τη συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη στην «Κ», για να προσθέσει ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί πόσο χρόνο θα χρειαστεί η χώρα για να λάβει υψηλή επενδυτική διαβάθμιση.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού αναφορικά με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη αξιόλογη που αναμένει η Ελλάδα θα έρθει στις 2Αυγούστου από τον οίκο Fitch, που έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στο BB-.Στις 23/8/2019 έρχεται η αξιολόγηση από τη Moody’s. Ακολουθεί αρκετά αργότερα (2510) η αξιολόγηση από την S&P, ενώ την 1η Νοεμβρίου ακολουθεί η αξιολόγηση από την DBRS.

Η Moody’ s έχει αφήσει παράθυρο αναβάθμισης σε «Ba3», ενώ η καναδική DBRS δείχνει πιο έτοιμη να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σε «ΒΒ». Η Standard & Poor’s θα τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν από τη νέα κυβέρνηση.