Γιατί εμφανίστηκαν αρνητικοί στην πρώτη προσέγγιση οι ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων

Το 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο είναι μεταξύ των υποψηφίων στρατοπέδων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για να μετατραπούν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια και αλλού που δεν δικαιούνται άσυλο, ή απορρίπτεται η αίτησή τους.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να φτάσουν στους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι επιστροφές, μέχρι το τέλος του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο φέτος έχουν έρθει στη χώρα μας περισσότεροι από 45.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, οι ροές συνεχίζονται. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στη Σάμο και το Φαρμακονήσι το βράδυ του Σαββάτου διασώθηκαν περισσότεροι από 100 μετανάστες και πρόσφυγες. Από τις 19 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 1.133 αφίξεις, μέσω της δυτικής Μεσογείου, 1.369 από την κεντρική Μεσόγειο και 4.879 από την ανατολική Μεσόγειο.

Τα υπάρχοντα κέντρα για πρόσφυγες και τα υποψήφια Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για πρόσφυγες. Αυτά βρίσκονται σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», έχει ήδη στείλει έγγραφο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους που θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα για μετανάστες οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα για μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σταδιακά, αν παρατηρηθεί υπερπληθυσμός στα υπόλοιπα.

Προσλήψεις στην Υπηρεσία Ασύλου Καθώς ο στόχος είναι τον χειμώνα να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς μετανάστες και πρόσφυγες που είναι στα κέντρα στα νησιά- και ενώ οι ροές συνεχίζονται- θα γίνουν προσλήψεις και στην Υπηρεσία Ασύλου.

Στη σύσκεψη που έγινε στον απόηχο της τραγωδίας στη Μόρια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για άμεση πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να εξετάζονται πιο γρήγορα τα αιτήματα.

Το επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός είναι να μετακινηθούν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες- που έχουν κάνει αίτημα ασύλου ή που αυτό έχει γίνει δεκτό- από τα νησιά στην ενδοχώρα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δημιουργία πάνω από 13 χώρων φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα. Το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει ίση κατανομή προσφύγων και μεταναστών στις περιφέρειες.

Στο μεταξύ, άλλοι 570 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν χθες το απόγευα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες. Προορισμός τους είναι δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Σήμερα, στο κέντρο της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από αυτούς, περίπου 1.000 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Δεν πείστηκαν οι ξενοδόχοι της Κρήτης Στο κενό έπεσαν, τουλάχιστον για την ώρα, οι προσπάθειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να πείσει ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, κυρίως στη νότια Κρήτη, για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου.

Η ημερήσια αποζημίωση των 12 ευρώ κατά άτομο έκανε τους ιδιοκτήτες ν’ απορρίψουν εξαρχής τη σχετική πρόταση, την οποία και έκριναν ασύμφορη.

Πηγή: patris.gr